Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLOBALNO ZAGREVANJE MENJA PLANETU

Evo zašto je apokalipsa na Zemlji već počela!

Autor: srna.rs | 25.08.2014 - 10:01:00h | Komentara: 0

Već sada mogu se čuti informacije o džinovskim talasima koji su na nekim morima i okeanima visoki i do 40 metara... Topi se ogromni lednik na Grenlandu i nivo okeana, u slučaju daljeg globalnog zagrevanja Zemlje, mogao bi da se poveća za šest metara!?

Apokalipsa



Naučnici koji izučavaju klimatske promjene sve glasnije upozoravaju da u narednom periodu našoj planeti prijeti - apokalipsa.

U prvoj deceniji 21. veka prosečna temparatura na površini Zemlje porasla je za 0,47 stepeni Celzijusa.

Naučnici su izračunali da bi povećanje prosečne temparature za jedan stepen Celzijusa povećalo isparavanje vode u atmosferu za sedam odsto. To bi dovelo do jačih vazdušnih strujanja i češćih vremenskih nepogoda i obilnijih padavina.

Reč "apokalipsa", koja označava "kraj sveta", često se čula i na Prvoj međunarodnoj konferenciji meteorologa, koja je od 16. do 21. avgusta održana u Montrealu.

Gotovo hiljadu naučnika iz celog sveta pet dana raspravljalo je o klimatskoj budućnosti planete, a zaključci nisu ni malo optimistični.

Protokol iz Kjota, koji je stupio na snagu pre deset godina, samo je prazno slovo na papiru. Podrazumevao je smanjenje emisije štetnih gasova i efekata "staklene bašte", čime bi se zaustavilo dalje nekontrolisano zagrijavanje naše planete, ali ga zemlje potpisnice nisu poštovale.

Zbog toga se, kažu naučnici, nastavlja globalno zagrevanje usled čega se sve više tope ledene površine na polovima. To izaziva klimatske promene sa čestim vremenskim nepogodama i nesagledivim posledicama.

Izvesno je da će se u narednom periodu na našoj planeti smenjivati ekstremne hladnoće i ekstremne vrućine i suše. Obilne padavine, prognoziraju naučnici, izazivaće česte i neočekivane poplave i klizišta.

Pojačana vazdušna strujanja mogla bi u narednom periodu da ugroze bezbednost i avionskog i pomorskog saobraćaja.

Već sada mogu se čuti informacije o džinovskim talasima koji su na nekim morima i okeanima visoki i do 40 metara, a sve do skoro talasi visine do 20 metara bili su prava retkost.

Tu nije kraj crnim prognozama naučnika. Oni tvrde da se ogromni glečer na Grenlandu topi i da bi se nivo okeana, u slučaju daljeg globalnog zagrevanja Zemlje, mogao da poveća za šest metara?!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP