Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTIČE ROK ZA SPAS

Evrogrupa danas o detaljima sporazuma o grčkom dugu!

Autor: Tanjug | 24.06.2015 - 09:38:00h | Komentara: 0

Ministri finansija evrozone sastaće se danas u Briselu radi preciziranja detalja sporazuma o grčkom dugu, a narednih 48 sati su po mišljenju zvaničnika "odlučujući" jer zvaničnoj Atini ističe rok za spas od bankrota.

Grčka štednja evro | Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Očekivanja u vezi sa postizanjem sporazuma u pregovorima izmedju Grčke i kreditora su visoka, ali je na grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, pak, zadatak da ubedi članove svoje stranke da odobre ustupke koje je zvanična Atina ponudila kreditorima u zamenu za deblokiranje isplate preostale finansijske pomoći Grčkoj, prenosi agencija Frans pres.

"Blizu smo sporazuma, narednih 48 sati će biti odlučujući", izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis uoči početka današnjeg sastanka ministara finansija i sutrašnjeg samita lidera 28 članica Evropske unije.

"Uveren sam da ćemo postići sporazum", izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi za Radio Francuske, nakon što je Grčka dostavila plan za dobijanje preostalih sredstava iz paketa pomoći.

Rastući optimizam u pogledu rešavanja grčke dužničke krize dopineo je skoku vrednosti akcija rano jutros na azijskim berzama, pri čemu je glavni indeks Tokijske berze dostigao 18-godišnji maksimum.

Na Tokijskoj berzi, vrednost evra je pala na 1,1185 dolara i 138,54 jena u odnosu na jučerašnjih 1,1393 dolara i 139,95 jena.

Grčka mora do 30. juna da otplati dug od 1,6 milijardi evra MMF-u, koji joj je odobrio da četiri rate koje su dospevale u junu otplati odjednom. Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja meseca bankrotira po osnovu duga, navodi francuska agencija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP