Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UGLEDAJU SE NA NAS

Evropi preti "balkanizacija"

Autor: Tanjug | 05.10.2012 - 12:06:00h | Komentara: 1

Evropi preti "balkanizacija" po ugledu na raspad bivše Jugoslavije, ocenila je profesorka na Londonskoj školi za ekonomske studije Meri Kaldor, jedan od najpoznatijih pobornika koncepta globalnog civilnog društva.

Meri Kaldor

Evropi preti balkanski scenario: Meri Kaldor | Foto: Wikipedia

- Mislim da će se nastaviti postepeni proces dezitegracije EU, porast kriminala i etničko nasilje. Predviđam i pogoršanje stanja na Bliskom istoku, što će se negativno odraziti i na Evropu", rekla je ona u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.


Prema njenim rečima, to što se sada dešava sa Evropom podseća na sudbinu dinara i sve je izraženija kombinacija nacionalizma i kriminala, koja je tipična za Balkan.
- Kada sam tokom devedesetih dolazila u bivšu Jugoslaviju, govorili su mi da se tamošnji narodi međusobno mrze. Međutim, ja sam odgovarala: pogledajte ostatak Evrope i tu se narodi ne vole baš previše - rekla je ona.

Kao primer za to Kaldor navodi da u Britaniji, Francuskoj ili Grčkoj sada postoje antinemačke predrasude i da se Nemci tamo doživljavaju "maltene kao nacisti koji nameću svoju volju ostatku Evrope".

U tom smislu ona se pribojava etničkog i kriminalnog nasilja niskog intenziteta koje nije toliko pogubno, ali ga je, kako kaže, teže okončati.

Ako bi i u Evropskoj uniji svako krenuo svojim putem, budućnost Unije bi bila prilično mračna i podsećala bi na bivšu Jugoslaviju, smatra Kaldor.
Na pitanje kakva je budućnost Balkana imajući u vidu problem razvoja demokratije, kao i teško nasleđe nedavnih ratova, Kaldor kaže da je zabrinuta jer je "ova situacija ni rata ni mira na Balkanu karakteristična u mnogo čemu i za celu Evropu.

Postoji bojazan i da bi protesti u Grčkoj i Španiji, motivisani socijalnim razlozima ubrzo mogli da prerastu u političke pokrete zbog uspona levičarskih partija koje su evroskeptične, kaže ona.

Što se tiče sudbine evropskog projekta, mnogo toga zavisi od stava Nemačke, smatra Kaldor i dodaje da će se verovatno nastaviti postepeni proces dezintegracije EU, porast kriminala, etničko nasilje, kao i da će se pogoršanje stanja na Bliskom istoku takodje negativno odraziti i na Evropu.
Poslednji komentari
  • kosovka Vreme: 06.10.2012 13:56h

    ...samo, profesorka je ili zaboravila ili se nije setila da kaze koja bi od zemalja eu bila bombardovana( iliti srbija)? i sto je jos vaznije , na koga bi isporucili bombe sa smanjenim uranijumom ( ili kasetne, rasprskavajuce )...?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP