Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NISU NAVELI RAZLOG POSETE

Evropska inspekcija za kontrolu zaraza vanredno u Srbiji?!

Autor: R. Kantar | 16.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti vanredno je poslao inspekciju u Srbiju, saznaje “Alo!”. Razlog neočekivane posete evropskih revizora koja je alarmirala Institut za javno zdravlje “Batut” i Ministarstvo zdravlja je, kako saznajemo, najverovatnije učestala nestašica lekova za HIV i tuberkulozu, kao i kontrola eventualnih zloupotreba EU AID programa reforme službe transfuzije.

Evropski inspektori  nisu zvanično  naveli razlog  posete našoj zemlji

Evropski inspektori nisu zvanično naveli razlog posete našoj zemlji

- Inspekcija Evropskog centra nije došla u Srbiju u sklopu svojih redovnih aktivnosti, već se radi o vanrednoj poseti. Razlog tome je najverovatnije nestašica lekova za TBC i HIV, jer zarazne bolesti i mogućnost njihovog širenja nisu samo pitanja koja se tiču jedne zemlje. Radi se o potencijalnom bezbednosnom riziku po celu Evropu - navodi za “Alo!” dobro obavešten izvor iz medicinskih krugova.

Inače, na višemesečnu nestašicu dva od četiri vitalno značajna leka za lečenje tuberkuloze “Alo!” je u više navrata upozoravao ove godine. Prvi put u julu, a onda je dva meseca kasnije i dr Dragana Jovanović, direktor Klinike za pulmologiju KCS, poručila da ta ustanova ne dobija “pirazinamid”, dok “etrambutol” dobijaju sporadično u malim količinama. U međvremenu, javnost Srbije je u maju alarmirana i podatkom da je skoro 1.000 ljudi zaraženih HIV-om ostalo bez lekova zbog nestašice!

- Jedan od razloga posete može biti i kontrola eventualnih zloupotreba EU AID programa reforme službe transfuzije, koja je otvorila pitanje bezbednosti tri miliona jedinica krvi, zbog nelicenciranih aparata na kojima se obavljala kontrola uzorka krvi na zarazne bolesti - objašnjava naš sagovornik, koji kaže da će se više znati nakon okončanja posete inspekcije, koja će u našoj zemlji biti do subote.

Slavica Đukić Dejanović

Slavica Đukić Dejanović | Foto: Nenad Đorđević

Ministarstvo: To je redovna poseta


U Ministarstvu zdravlja kažu da je u pitanju redovna poseta Evropskog centra za kontrolu i prevenciju, a ne inspekcijska kontrola: “Tim povodom juče je održan okrugli sto, kome su pored predstavnika Ministarstva zdravlja prisustvovali i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Veterinarskog instituta, eksperti Instituta za javno zdravlje Srbije i mreže zavoda za javno zdravlje, fakulteta i drugih relevantnih institucija. Cilj misije je da se napravi analiza trenutnog stanja na polju zaštite od zaraznih bolesti i odrede dalji koraci na putu harmonizacije sa standardima i propisima Evropske unije”.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP