Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PONOVO PREGOVORI?

Evropska komisija: Južni tok suprotan zakonima EU!

Autor: FoNet, Tanjug | 04.12.2013 - 19:53:00h | Komentara: 5

Bilateralni sporazumi o izgradnji gasovoda Južni tok, koji su potpisani između Rusije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Grčke i Slovenije, Hrvatske i Austrije, predstavljaju kršenje zakona Evropske unije (EU) i moraju da se pregovaraju ispočetka, saopštila je danas Evropska komisija.

Direktor za tržišta energije pri Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhert rekao je, obraćajući se u Evropskom parlamentu, da su sporazumi kršenje zakona EU, prenosi portal Euractiv.com.

Početak nradova na "Južnom toku"| Foto: AP

 
- Komisija je pogledala te međudržavne sporazume i došla do zaključka da nijedan od njih nije u saglasnosti sa zakonima Unije. To je razlog što smo tim državama rekli da su pod obavezom, jer su članice EU ili članice Evropske energetske zajednice, da moraju zatražiti ponovno pregovaranje sporazuma sa Rusijom, kako bi ti međudržavni sporazumi bili u skladi sa zakonima EU - rekao je Borhert.

On je objasnio da, ukoliko ti pregovori ne budu vođeni uspešno, onda države treba da ponište sporazum sa Rusijom.

Prema njegovim rečima, evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je poslao pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku kako bi mu objasnio situaciju i zatražio da "pozitivno gleda" na mogućnost ponovnih pregovora sa državama kroz koje će proći gasovod.

Početak dugo očekivanog projekta!

Početak dugo očekivanog projekta! | Foto: AP

 - Ono što mogu da kažem je da međudržavni sporazumi neće biti osnova za izgradnju ili operacionalizaciju Južnog toka. Ukoliko države članice EU ili države kojih se to tiče ne budu ponovo pregovarale sporazume, tada Komisija ima načine i sredstva da ih obaveže da to učine. I Južni tok ne može da radi pod tim sporazumima - ponovio je Borhert.

On je naglasio da postoje tri velika pitanja o sporazumima.

Prvo, mora se posmatrati pravila razdvajanja vlasništva mreže, a to znači da Gasprom, koji je i proizvođač i snabdevač gasa, ne može u isto vreme biti i proizvođač i vlasnik mreže za transport.

Drugo, nediskriminatorni pristup treće strane gasovodu mora biti obezbeđen, odnosno ne može biti ekskluzivno pravo Gasproma da bude jedini snabdevač gasom. Treće, tarifna struktura se mora rešiti.

- Da li je moguće usaglasiti izgradnju gasovoda i operativni deo Južnog toka sa tim pravilima? Ne znam, ne znam još - rekao je Borhert.

On je upozorio da će, ukoliko pregovori sa Rusijom budu uspešni, ipak biti potrebno neko vreme da bi se Južni tok prilagodio ovim pravilima EU.
- Ne meseci, možda dve godine pre nego što dođemo do toga - dodao je Borhert.

Zamenik ruskog ministra energetike Anatolij Jankovski rekao je da Rusija ne prihvata da se pravila EU odnose na prekogranične projekte, kao što su gasovodi, koji nisu stacionirani samo na teritoriji EU.
Poslednji komentari
  • scipion Vreme: 04.12.2013 20:08h

    Po zakonima pljačkaša,ubica i satanista!! Uvedite im sankcije,probajte da ih bombardujete. Evropo tiranko,prostitutko,crknučeš u sopstvenoj mržnji.

  • Rodoljub Vreme: 04.12.2013 20:41h

    Sada Evropa udara kajlu Rusiji za događanja u Ukrajini. Kako će se završiti ova kavga ne zanaje se. Jedino se zna da gasa neće biti.

  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 04.12.2013 21:39h

    Ово ће бити додатни антисрпски ветар у леђа Чедици Брадици, Табаџији Чанку, Данином Вуку, Ђиди Тајфуну и осталим честитим антисрпским несрбима и несрпским Србима. Доста злочина!

  • zarosije Vreme: 05.12.2013 00:24h

    Ajmo ljudi u Srbiji da se cuknemo u glavu,pa da li neko pita nekog za npr Lamans ili ispitivanja u severnom moru, problem jje samo kod nas. Pa onda neka Rusija ukine gas i nama i njima, zbog onih koji su protiv Rusije, a mi koji smo za Ruse grejemo se na drva. Oprem....

  • Toma Vreme: 05.12.2013 07:40h

    eTO JOSJEDNOG USLOVA sRBIJI da bi dobila datumpregovora za ulazak u EU.Evropajeuvek bilamacaha mal.Srbiji.Srbija je uvek bila na strani evropskih vrednostiuprotiv islamizma,fasizma,aposle tih ratova gde je Srbija bila uvek na strani pobednika Srbija nije dobijhala nista,vec sve je resavano na njenu stetu,setite se Londonskog mira 1913.godine,te sada igrama Evrope oko Kosova.Ali,evropskimocnici znajte da Rusija nije Srbija,ili ce te mozda i nju bombardovati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP