Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZBOG HRVATSKIH POSLANIKA

Evropski parlament odustao od rezolucije o Srebrenici

Autor: Danas | 13.06.2015 - 00:13:00h | Komentara: 1

Evropski parlament najverovatnije će povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasedanja u julu uvrsti predlog rezolucije o Srebrenici, kojom su se institucije EU pozivale da učine sve da se takav zločin više nikada ne ponovi. Preovladao je stav da bi takva rezolucija "bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u EP".

Evropski parlament

Evropski parlament | Foto: EU Parliament

"Niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni, kada je doneta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme. Procenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bilo ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban", javlja "Danas, pozivajući se na izvore u EP.

Dodikovo nezadovoljstvo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će RS preko ruskih instanci u Savetu bezbednosti UN izraziti nezadovoljstvo zbog rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, preneli su banjalučki mediji. Prema Dodikovim rečima, svi očekuju da će takva rezolucija "dodatno ocrniti i staviti u nezavidan položaj i srpski narod i Republiku Srpsku".

Dvadesetogodišnjica zločina u Srebrenici biće obeležena tokom plenarnog zasedanja u Strazburu od 6. do 9. jula. U tom kontekstu, planirano je da predsednik EP Martin Šulc održi govor, kao i da poslanici doniraju novac udruženju "Majke Srebrenice".

Deo sadržaja organizuje se na inicijativu poslanice Tanje Fajon. Ona će se, takođe, 10. jula pridružiti poslednjoj deonici "Marša mira", a dan kasnije će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici.

Pojedini mediji su prethodnih dana objavili da se u nacrtu rezolucije EP konstatovalo da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice u julu 1995. streljala više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka, dok je oko 30.000 žena i dece proterano u akciji etničkog čišćenja. U tekstu je naglašeno da Evropski savet, Komisija i zemlje članice EU "moraju da učine sve da se takav zločin nikada ne ponovi, a da prevencija genocida treba da bude među prioritetima evropske politike".

Nacrt rezolucije je isticao i značaj politike pomirenja i ukazivao na važnu ulogu koju u tome imaju verske institucije, mediji i obrazovni sistem. Inicijator predloga rezolucije bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčič, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata (ALDE), treća po snazi grupa u EP.

Poslednji komentari
  • bocko Vreme: 13.06.2015 11:32h

    Naša Vlada treba da pokrene inicijativu za pokretanje Rezolucije o Oluji, Jasenovcu ....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP