Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽIVI BILI, JOŠ JEDNU POPILI

Evropu praznični mamurluk košta preko 150 milijardi evra

Autor: Beta | 15.01.2015 - 13:30:00h | Komentara: 0

Mamurluk zaposlenih posle proslava praznika veoma je skup za evropske kompanije i društvo u celini i odnese godišnje 155,8 milijardi evra, pokazao je izveštaj koji je za Evropsku komisiju uradio Centar za lečenje zavisnosti i mentalno zdravlje iz Toronta.

„Alkohol kod mladih je jako zastupljen. To je opijanje bez granice. Moj najmlađi pacijent imao je samo  17 godina“, kaže doktork

Foto: Shutterstock

Svaki građanin Evropske unije stariji od 15 godina u proseku godišnje popije 12,5 litara čistog alkohola ili gotovo tri pića na dan, preneo je danas Euraktiv Srbija. Količina koju u proseku popiju građani EU više je nego dvostruko veća od svetskog proseka, pokazuju podaci iz izveštaja Svetske zdravstvene organizacije iz 2012.
Istovremeno su britanski istraživači procenili da mamurluk posle konzumiranja pića za praznike košta britanski sektor biznisa 331,7 miliona evra godišnje. Jedno istraživanje u Britaniji, koje je obuhvatilo 1.500 ljudi, pokazalo je da oko 25 odsto zaposlenih dan nakon božićne proslave u firmi radi manje od četiri sata, dok 20 odsto javi da je bolesno.

piće alkohol

Foto: Shutterstock

 
Za sada nema efikasnog leka protiv mamurluka, kaže profesorka Farmaceutskog instituta sa Univerziteta Utreht Joris Verster koja je objavila brojne naučne radove na temu mogućih lekova protiv mamurluka. Kako je preneo Euraktiv Srbija, ona je istakla da je jedini način da se spreči mamurluk – “da se pije umereno”.
Nastojeći da umanji štetu od alkohola, EU je 2006. donela strategiju kako bi pomogla nacionalnim vladama i drugima uključenim u borbu s tim problemom da koordinirano deluju. Međutim, 2013. nije doneta nova strategija o alkoholu, kako je bilo prvobitno predviđeno. Nova Evropska komisija, koja je preuzela dužnost 1. novembra 2014. godine, do sada nije pokazala da se na tom pitanju radi.
U međuvremenu u Škotskoj vlada nastoji da ograniči potrošnju alkohola uvođenjem minimalne cene po jedinici alkohola (MUP), jer propisi Velike Britanije i EU u principu dozvoljavaju određivanje minimalne cene alkohola u maloprodaji u cilju zaštite zdravlja ljudi.

Rusima leži alkohol više nego fudbal

Foto: Profimedia

 
Škotski zakon usvojen je bez glasa protiv u maju 2012. a MUP je ustanovljen na 50 penija po jedinici i zakon se sprovodi od aprila 2013. Međutim, međunarodne organizacije trgovaca alkoholnim pićima pravno su osporile škotski zakon navodeći da ometa funkcionisanje jedinstvenog tržišta EU.

Škotska vlada očekuje presudu po tom pitanju ove godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP