Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIA NASTAVILA ISTRAGU U RHMZ

Fantomske antene
na poligonu MUP!

Autor: Gane Đorđević | 07.11.2012 - 22:46:00h | Komentara: 5

Nakon što su agenti BIA prošle nedelje posetili Bratislava Tatića, šefa laboratorije za meteorološke instrumente, o čemu je “Alo!” već pisao, istraga o tome kako je na objektima Protivgradne zaštite (PGZ) postavljeno više od 430 nelegalnih antena i antenskih uređaja nastavljena je početkom nedelje.

RHMZ

Nekim uređajima se mogu locirati mobilni telefoni: RHMZ u Košutnjaku | Foto: ALO!

Međutim, zaposleni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da im nije jasno zbog čega BIA i dalje njih ispituje kad je PGZ, na čijim su objektima pronađene sporne antene, od 11. aprila 2011. u sastavu MUP-a!


Kontrolišu čitavu Srbiju
Postavljanjem oprema na objektima RHMZ-a koji su raspoređeni na najboljim planinskim vrhovima, na transverzali Beška - Kraljeva stolica na Fruškoj gori - Košutnjak u Beogradu - planina Kukavica, moguće je kontrolisati čitavu teritoriju Srbije. Na objektu koji se nalazi na planini Kukavica postavljena je i vojna oprema čije je snimanje strogo zabranjeno. Vojsci je ustupljena polovina objekta RHMZ-a gde su oni postavili svoje uređaje koji su prethodno demontirani prilikom napuštanja Makedonije.

- Samo objekti PGZ-a na Zvezdari i Fruškoj gori i dalje pripadaju RHMZ-u, dok je zgrada na Košutnjaku podeljena. Izgleda da posle afere oko prisluškivanja predsednika države službe ne veruju jedna drugoj, pa je BIA pokrenula samostalnu istragu - kaže izvor „Alo!“ iz RHMZ-a.

Afera oko antena počela je da izbija još 2009, kada je RHMZ formirao komisiju koja je godinu dana kasnije obavestila šefove o javašluku koji vlada na protivgardnim poligonima. Tada je pronađeno preko 430 nelegalno postavljenih antena i uređaja nepoznate namene. Taj izveštaj je 8. januara 2010. prosleđen MUP-u, BIA i Ratelu, ali niko od njih tada nije reagovao. Godinu i po kasnije, MUP je preuzeo kontrolu nad PGZ-om.

Jedan od članova komisije Milivoj Gavrilov, redovni profesor na prirodno-matematičkom faklultetu u Novom Sadu, kaže da je zbog toga morao da napusti RHMZ. On je rekao da su članovi komisije zbog izveštaja bili šikanirani i da im je prećeno otkazom.

Izveštaj

Izveštaj komisije RHMZ o 430 nelegalnih antena | Foto: ALO!

- Sve te fantomske antene su fotografisane i opisane u izveštaju. Ne mogu da tvrdim da je pronađena oprema korišćena za špijuniranje, ali je to teoretski bilo moguće. Tim uređajima bilo je moguće pratiti sve elektronske signale i na osnovu tih podataka vrlo precizno utvrditi gde se tačno nalazi njihov izvor. Praćenjem signala mobilnog telefona bilo je moguće veoma precizno utvrditi kretanje njegovog vlasnika - kaže on i objašnjava da je po zakonu jedino Vlada Srbije bila zadužena da odobrava dozvole za eventualno postavljenja bilo kakve opreme na objekte RHMZ-a.
Međutim, inspekcija je pronašla na desetine fantomskih ugovora koje su, kao formalno pokriće, potpisivali dotadašnji direktori zavoda. Pojedini uređaji su montirani po nalozima lokalnih moćnika ili upravnika Radarskih poligona, a za pojedine nema dokaza na koji su način tu dospeli.

Direktori nisu dostupni!

Do Bratislava Tapića, šefa laboratorije za meteorološke instrumente u Hidrometeorološkom zavodu Srbije, “Alo!” ni juče nije uspeo da dođe, a jedna od sekretarica u RHMZ-u nam je rekla da on ima obeveza i da se nalazi “na zgradi u kontroli opreme”.

Milan Dačić

Nedostupan: Milan Dačić | Foto: ALO!

Juče nije bio dostupan ni direktor zavoda Milan Dacić, koji je celog dana, prema rečima njegove sekretarice, bio na sastancima.
Poslednji komentari
  • peca Vreme: 08.11.2012 07:19h

    covek na slici koji ne odgovara na vase pozive je proteze ministarke koja se javno hvalila da svakog cetvrtka ide u USA ambasadu na raport Andjelke Mihajlov

  • DSV Vreme: 08.11.2012 10:22h

    Ama ljudi sta se cudite kad LEGALNO u Srbiji rade najmanje 8 najvecih obavestajnih sluzbi sveta i to sa odobrenjem ili bez vlade Srbije.I sta mislite kako oni komuniciraju sa centralama' Za ovaj komentar netreba "obavestenost" vec samo CITANJE dnevne stampe .Pa evo i primera "Vucic trazi pomoc od NEMACKA u otkrivanju " tih i tih . Mozda komentar i nece biti objavljen ali bi trebalo "jer ako je nesto JAVNA tajna" a sto ne?

  • krstivoje Vreme: 08.11.2012 10:43h

    pa zasto jednostavno nisu unistili sve te uredjaje koje nisu sami postavili i cija namena im je nepoznata???

  • đoša Vreme: 08.11.2012 15:09h

    Jebeš BIA kad tek sad proverava ko je postavio antene. Pa to su morali da znaju odavno i pre nego što su postavljene.

  • veselko Vreme: 08.11.2012 17:28h

    Ja stvarno neznam sta radi ova BIA(CIA),svejedno. Po selima sirom cele Srbije antene na krovovima svake kuce ima,ko zna sta je jos tamo postavljeno,a na zgradama po gradovima stoje neke antene i po vise desetina metara uvis,izbecile se i sve zivo prisluskuju. A tek u tzv.nezavisno Kosovo,tamo ima neke okrugle antene slicne svemirskom brodu,a one sve zivo prisluskuju. Vucko sve to na proveru i ispitati. Ovi strani spijuni sto vrsljaju u zemlji,njih ne dirati jer oni rade za dobrobit raje u Srbiji. "To milicijo (BIA,CIA)" iz cuvenog filma.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP