Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OVO MOŽE SAMO U SRBIJI

"Fantomski plac": Dok pređeš preko plota, nije ti do života!

Autor: B. Nenković | 28.04.2014 - 19:56:00h | Komentara: 1

Živadin Josifović, penzioner iz Kragujevca, sticajem nesrećnih oklonosti u svoje dvorište i do kućnog praga može da uđe samo na jedan način- preko merdevina. Kao da je fantomsko, dvorište ove četvoročlane porodice okruženo je komšijskim placevima, ali zbog zakonskih zavrzlama, ni kroz jedan od njih nema službenog prolaza kojim bi Žika, njegova supruga i sinovi mogli normalno da izađu na jednu od dve paralelne ulice.

Merdevine Foto: Biljna Nenković

Josifoviću malo falilo da zavisi od helikoptera Foto: Biljna Nenković

-Na pijac, kod lekara ili bilo gde da krenemo moramo da se penjemo na merdevine. Pomoću njih preskačemo komšijsku ogradu, koji je s naše leve strane. Sva sreća pa nam je dozvolio da prolazimo kroz njegov plac. Da nije, mogao bih samo helikopterom da uđem u kuću. Dvojica sinova svakog dana tako odlaze i vraćaju se na posao. Gosti mi ne dolaze. I slavu sam prestao da slavim! Pitam se i kako će sutra sinovi neku devojku da dovedu kući ili prijatelje. Kad vide da treba na merdevine pa preko ograde, pobeći će glavom bez obzira, priča Živadin Josifović za Alo!

Merdevine Foto: Biljna Nenković

Žive zagrađeni kao u zatvoru Foto: Biljna Nenković

Josifovići tako zagrađeni i bez izlaza žive već osam godina. Kuću i plac kupili su pre deset godina, i već tada je službeni prolaz ka Sarajlijinoj ulici u naselju Pivara bio zatvoren, jer ga bivša vlasnica tri godine zbog bolesti i kasnije smrti nije koristila.

Novinarka

Novinarka "Alo!" i sama prešla prepreku | Foto: Biljana Nenković

Po zakonu prolaz posle toga vremena može da bude ukinut i prvi komšija je tu mogućnosti i iskoristio .

Merdevine Foto: Biljna Nenković

Prestao slavu da slavi zbog sumanute situacije Foto: Biljna Nenković

Živadin je sa kupovinom kuće nasledio i zatečeno stanje. Ali nije se mnogo brinuo zbog te okolnosti, jer mu je drugi komšija, iako bez obaveza već kao znak dobre volje, dozvolio da koristi drugi prolaz ka paralelnoj ulici Mome Stanojlovića.

Merdevine Foto: Biljna Nenković

Živadin Josifović: Svima se obraćao za pomoć ali agonija i dalje traje Foto: Biljna Nenković

- Sve je bilo u redu, dok nije počeo da renovira kuću. Ostavio je prolaz od pola metra, kroz koji više nismo mogli fizički da prolazimo. Obraćao sam se Republičkom geodetskom zavodu, ombudsmanu i sudu koji mi je na osnovu rešenja iz 1 985. godine osporio pravo na prvi prolaz. Pet godina molim državne organe da mi pomognu i da život moje porodice učine bar malo dostojanstvenijim. Kako je moguće da plac bude uredno ucrtan, a da ni sa jedne strane nemam prilaz od ulice, iako je ovo skoro strogi centar grada, kaže Živadin.

Merdevine Foto: Biljna Nenković

Papira do neba a ograda ni da mrdne Foto: Biljna Nenković

Živadin ne zna kada i kako će se njegova agonija završiti. Priznaje daga nije brinulo to što je kuća bila izuzetno jeftina obzirom na lokaciju, ne sluteći da se iza toga krije zakonska zavrzlama. Svoju skromnu ušteđevinu od par hiljada evra dao je za zabarikadirani plac iz koga nema izlaza.

Iako srčani bolesnik i dijabetičar sa astmom, nekoliko puta dnevno on i njegova porodica preskaču ogradu visoku oko metar ipo uz pomoć merdevina. Za sada ima sreće, jer je treći komšija s leve strane njegovog dvorišta dobre volje i dozvoljava da peške prelaze preko placa.
 
Poslednji komentari
  • Slobodanka Vreme: 30.04.2014 10:18h

    I ja sam kupila plac pre 40 godina i imala sam ulicu. Ali iz opštine Smederevo je “Neko” pridošlom komšiji DAO DEO ULICE NA KORIŠĆENJE i sad bukvalno nemam jedini prilaz placu. Godinama obijam pragove opštine, govore nam da sam u pravu, posedujem validnu dokumentaciju o tom protivzakonitom postupku, ali..."vruć krompir" neće niko. Od pre 4 godine vodimo sudski postupak, ali teško… Ovo je Srbija!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP