Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FARMACEUTSKI LOBIJI VEŠTAČKI IZAZVALI NESTAŠICU LEKOVA

Farmakomafija se bogati dok bolesni Srbi umiru!

Autor: Aleksandra Medaković | 25.05.2013 - 14:21:00h | Komentara: 3

Pacijenti oboleli od hronične limfocitne leukemije bukvalno su prepušteni na milost i nemilost teškoj i smrtonosnoj bolesti jer vlada nestašica leka „leukeran“, saznaje „Alo!“.

bolnica

Do pre mesec dana "leukeran" se normalno nabavljao u apotekama | Foto: Đorđe Kojadinović

Da zlo bude veće, radi se o veštački izazvanoj nestašici, koju su, kako tvrdi izvor našeg lista, izazvali određeni farmaceutski lobiji. Naime, umesto da se na vreme podnese zahtev za dozvolu za uvoz leka koji nije registrovan, ostavlja se prostor da nastane nestašica, a zatim se trguje vremenom, odnosno plasiranjem proizvoda na tržište.


Prema podacima Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), lekovi poput „leukerana“ koji nisu registrovani u našoj zemlji mogu da se uvezu ukoliko firme koje ih uvoze zatraže i dobiju dozvolu ove institucije.

- Poslednji zahtev za uvoz ovog leka podnela je 20. maja kompanija „Ino-pharm“ i to za potrebe Apotekarske ustanove „Novi Sad“ - istakao je Aleksandar Tucović, portparol ALIMS-a.

S druge strane, Živojin Tomin iz Pančeva, koji već danima obija pragove apoteka po Srbiji u potrazi za ovim citostatikom, ističe da ga nema nigde.

- U apotekama su mi rekli da ga nema u nabavci. Pre mesec dana sam ga kupio najnormalnije u apoteci na recept jer se nalazi na listi D lekova, a sada ga nema ni u državnim ni u privatnim apotekama. Najveći problem je u tome što je to jedini lek koji mi pomaže i što ne smem da prekidam terapiju. Pomoću „leukerana“ uspeo sam drastično da spustim nivo leukocita. Posle skoro pet godina borbe sa leukemijom, broj leukocita se sa 200.000 smanjio na 100.000. To za mene znači produžetak života. Međutim, iako mi je ostalo još dva meseca terapije citostaticima, ne mogu da ga nabavim, a leukociti su već počeli da mi skaču - uznemiren je Tomin, koji dodaje da je drastična promena nivoa leukocita za njega isto što i smrtna presuda.

APOTEKE "BEOGRAD": Sižu lekovi sa D liste!

Iako juče nismo uspeli da dobijemo podatak o tome da li je i „leukeran“ u okviru hitne javne nabavke Apotekarske ustanove „Beograd“ za lekove sa liste D, iz te ustanove su saopštili da je veliki broj deficitarnih lekova koji nisu registrovani u našoj zemlji stigao i da će već od danas zdravstvene ustanove moći da ga preuzimaju u apoteci bolnice „Sveti Sava“.
- Veliki broj deficitarnih lekova ušao je u proceduru hitne nabavke i očekujemo da će već od ponedeljka snabdevenost svih državnih apoteka u Beogradu biti znatno bolja - izjavila je Milana Dučić, rukovodilac centra za informacije o lekovima.
Inače, Apoteka „Beograd“ nije dobijala nove isporuke lekova i medicinskih pomagala od 1. aprila, kad je stupio na snagu Zakon o javnim nabavkama, i u tom periodu je nastupila nestašica većeg broja medikamenata.

vakcina

Nestašica i vakcina za decu | Foto: Shutterstock

Nestašica i vakcina za decu

U domovima zdravlja na teritoriji Rasinskog okruga vlada nestašica vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole, a nema ni Act HIB vakcine, koja štiti od bakterije koja je najčešći uzročnik meningitisa kod dece, navode u kruševačkom zavodu za javno zdravlje i dodaju da je do prekida u snabdevanju došlo zbog procesa nabavke i testiranja vakcine, koji je trenutno u toku.
- Posle tog testiranja i dobijanja sertifikata, vakcine bi se mogle naći u domovima zdravlja - istakao je epidemiolog Dragan Vuksanović.

Poslednji komentari
  • Pravnik Vreme: 25.05.2013 14:54h

    Nema lekova ali zato lekari samo putuju po svetskim kongresima. Da li znate ko placa, pa naravno farmaceuske kuce. Bolje je da te pare doniraju za nabavku lekova, nego za setnje po gradovima sveta.

  • Krusevac Vreme: 26.05.2013 12:15h

    Lekarima i farmaceutima su na prvom mestu putovanja, provod, pokloni, (naravno o trosku farmaceutskih kuca) , a ne pacijenti. Njihova humanost je nestala, kada su krenuli interesi , van plate. Oni i prepisuju lekove odredjenih proizvodjaca(odredjen broj recepata), za odredjeno putovanje, poklon. Na drustvenim mrezama je puno njihovih (zajednickih) fotografija sa egzoticnih putovanja.

  • Mikac Vreme: 26.05.2013 18:00h

    Za nestasicu lekova najodgovorniji su nesposobnjakovici iz republickog fonda za zdrvstveno osiguranje i direkoia apoterkarskih ustanova (drzavnih). Pod hitno otpustiti sve direktore drzavnih apotekarskih ustanova i direktora i rukovodice republickog fonda za zdravstveno osiguranje.I dovesti iskusne profesionlace.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP