Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSETA ŠEFICE EVROPSKE DIPLOMATIJE

Federika Mogerini kod predsednika Nikolića

Autor: Tanjug | 27.03.2015 - 11:16:00h | Komentara: 0

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini otpočela je danas posetu Beogradu sastankom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Federika Mogerini i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Federika Mogerini i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

 
Mogerinijeva, koja boravi u Beogradu prvi put otkako novembra prošle godine stupila na dužnost, razgovaraće i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem. Kako se očekuje, glavne teme biće dijalog Beograda i Prištine i primena dogovorenog.

Federika Mogerini i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Federika Mogerini  / Foto: Oliver Bunić

 


Mogerinijeva je odbacila tvrdnje da EU "gleda kroz prste" Srbiji kada je reč o unutrašnjim reformama, zbog spremnosti Beograda da se reši pitanje Kosova.
"Srbija bi trebalo da ostvaruje svoju reformsku agendu. To je jasna obaveza i doprinos Srbije. To je važno u kontekstu napredovanja ka Evropskoj uniji, ali pre svega - za samu zemlju. Vlada je bila jasna u pogledu svoje ambicije da unapredi ekonomsku situaciju. Ekonomske, socijalne i političke reforme se moraju ostvariti i primeniti bez odlaganja. Tako da nema "gledanja kroz prste", rekla je visoka predstavnica EU.


Kako je rekla, njena poruka će biti jasna:
"Srbija je čvrsto na svom putu ka EU, ali pred njom su reforme koje treba hitno sprovoditi i rešavati. Evropska unija želi da poglavlja iz pregovora o članstvu budu otvorena što je pre moguće. Uz privrženost i političku volju - a Srbija ih je već pokazala - to se može ostvariti."

Federika Mogerini i Tomislav Nikolić / Foto: Oliver Bunić

Federika Mogerini  / Foto: Oliver Bunić

 
Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, dodala je, ono što se konačno očekuje od obe strane jeste sveobuhvatna normalizacija odnosa:
"U tom pogledu, biće potrebno pronaći rešenja u dogledno vreme, za niz otvorenih pitanja. Rešavanje problema dijalogom i pregovorima je evropski način i put, dok je jedan od ciljeva razgovora da se i Beograd i Priština približe Evropi. Međusobni razgovori, na ovaj način, jesu po sebi važan korak na evropskom putu."

Ona je rekla da je implementacija sporazuma već postignutih u dijalogu, koji je omogućila EU, ključni je deo tog procesa. Mogerinijeva je prethodno boravila u Prištini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP