Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

FRANCUSKI PUKOVNIK POKRENUO PETICIJU

Federika, zaštiti Olivera!

Autor: J. Marković | 21.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

„Oliver Ivanović je inženjer i član srpskog otpora na Kosovu. On je nepravedno zatvoren u zatvoru Euleksa od 27. januara 2014. godine i iznenada optužen za ratne zločine nakon 15 godina od navodnih dešavanja.

Montirano  suđenje:  Oliver  Ivanović

Montirano suđenje: Oliver Ivanović | Foto: Zoran Lončarević

Njegovo suđenje sve više liči na političko suđenje u kojem albanski političari traže da eliminišu gospodina Ivanovića sa političke scene jer je on jedan od najuglednijih i najuticajnijih pripadnika srpske zajednice“, stoji u peticiji za oslobađanje Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, koja će biti upućena gospođi Federiki Mogerini, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost. Elektronsku peticiju je pokrenuo francuski pukovnik Žak Ogar, veliki borac za pravdu, zajedno sa Slobodanom Despotom i Nikolom Mirkovićem.


Nataša Ivanović Ilić, sestra Olivera Ivanovića, ne krije sreću zbog pokretanja ove peticije jer je ubeđena u nevinost svog brata.
- Obavestila sam Olivera pre dva dana o pokretanju ove peticije, njemu je beskrajno drago. Njemu znači svaka podrška koju dobije, pogotovo od ozvaničenih prijatelja Srba, koji su toliko puta slali pomoć na Kosovo - započinje Nataša priču za „Alo!“ i dodaje da ni sama ne zna šta će se dalje događati.

Pomoć od EU:  Federika Mogerini

Pomoć od EU: Federika Mogerini | Foto: AP

 
- Mi se trudimo da Oliver ne bude zaboravljen. Bitno je samo da njemu bude dobro, da se ne sekira, a to je trenutno veoma teško, jer ne znamo šta će dalje događati. On je moj brat i nevino je optužen - nastavlja priču Nataša, ne skrivajući zabrinutost za zdravlje svog brata, koji je više od godinu dana zatočen u zatvoru Euleksa.

- Ako verujete u pravdu, ako mislite da je bilo dosta stradanja samo za Srbe na Kosovu i da Oliver konačno treba da se vrati tamo gde pripada, molim vas, popunite peticiju - kazala nam je na kraju Nataša i pozvala sve ljude dobre volje da daju potpis za slobodu njenog brata u peticiji koja je pokrenuta na sajtu „change.org“.

U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici juče je davanjem iskaza Vjose Ajetija nastavljeno suđenje petorici Srba, među kojima je i Oliver Ivanović. Putem video-linka iz Švedske, Ajeti svedočio je o dešavnjima u severnom delu Kosovske Mitrovice 3. februara 2000. godine, kada je u tom gradu ubijeno deset Albanaca.

Žak Ogar

Žak Ogar

Pukovnik Ogar: „Evropa je skončala u Prištini“


Francuski pukovnik Žak Ogar jedan je od prvih oficira sa zapada koji je ušao na teritoriju Srbije, tačnije na Kosovo i Metohiju, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma 1999. godine i povlačenja srpske vojske. On je aktivnu vojnu službu napustio nekoliko meseci nakon što je kao komandant francuske specijalne jedinice 1999. godine doživeo surovo otrežnjenje na Kosovu i Metohiji. Dobitnik je Ordena Svetog Save prvog stepena zbog na svoju ruku donete odluke da njegovi specijalci brane manastir Devič od OVK-a. Ogar je svoje viđenje događaja na Kosovu pretočio u knjigu „Evropa je skončala u Prištini“.

Poslednji komentari
  • Pera Vreme: 21.05.2015 09:07h

    Kad su ovog mučenika svi zaboravili. Kosovo je Srbija, a Srbi s Kosova - ko ih šiša! Čemu služi Kancelarija za Kosovo?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP