Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISKORAK

Fest dobija i takmičarski karakter

Autor: Tanjug | 02.02.2015 - 14:42:00h | Komentara: 0

Predstojeći 43. Fest imaće više od 90 filmova, mnogo novina, a glavna je da festival postaje takmičarski, izjavio je danas Tanjugu novi umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.

Filmska traka

Filmska traka | Foto: Profimedia.rs

- Mnogo toga je novog. Fest je krenuo u svoju nadogradnju, koja je očekivana i 2015. postajemo takmičarski festival. Imamo tri takmičarska programa. Dva oficijelna su - glavni takmičarski, međunarodni program, kao i srpski film, koji će objediniti, po izboru selekcione komisije sve ono vredno što je snimljeno u protekloj sezoni u našoj zemlji -  najavio je on.

Nagrade će se dodeljivati u više kategorija.

 - Glavna nagrada je naslovljena Beogradski pobednik ili u internacionalnoj verziji Viktor, što je bila želja Ivana Meštrovića čija statueta čini nagradu. Slede priznanja žirija, nagrada za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku i mušku ulogu i za najbolji debi - precizirao je Pantelić.

Treći takmičarski program, dodao je on, jeste "Film granice", a ukupno će biti devet programa.

Tu su "Horizonti", "Forum", "Trils end kils", specijalne projekcije, kao i omaži ruskom reditelju Aleksandru Sokurovu i srpskoj glumici Mileni Dravić, koji su ove godine laureati Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos sedmoj umetnosti, kroz prikazivanje preseka njihovih filmova u Kinoteci, najavio je Pantelić.

 - Volim da napomenem da će srpska publika prvi put moći da se susretne sa nekim filmovima omiljenog Sokurova, što će biti pravi praznik - istakao je on.

Od 27. februara do 8. marta "prikazujemo više od 90 filmova, imamo gotovo 250 projekcija na kojima će posetioci Festa uživati".

 - Ovo je pre svega iskorak zato što Fest postaje takmičarski. Na to se dugo čekalo, ali mislim da nismo zakasnili - zaključio je umetnički direktor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP