Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RASKOL U SPC

Filaret i Georgije dele Sabor?

Autor: Alo.rs | 13.05.2015 - 00:55:00h | Komentara: 4

Predstojeće zasedanje Svetog arhijerejskog sabora, čija sednica počinje sutra, će najverovatnije biti jedno od najuzbudljivijih u proteklih nekoliko godina.

Sabor SPC / Foto: Oliver Bunić

Sabor će razmatrati sudbinu dvojice episkopa / Foto: Oliver Bunić

 
Jedna od glavnih tema predstojećeg zasedanja Sabora biće sudbina dvojice episkopa, mileševskog Filareta i kanadskog Georgija, koji su privremeno razrešeni upravljanja eparhijama.

Odluka Svetog arhijerejskog Sinoda da privremeno razreši dvojicu episkopa podelila je crkvene arhijereje i usijala atmosferu pred zasedanje najvišeg crkvenog tela, piše "Politika".

- Veliki broj arhijereja smatra da način na koji su rezrešene vladike Filaret i Georgije nije u skladu sa kanonima SPC. Mnogi episkopi pitaju zašto su ova dva episkopa razrešena uoči sednice Sabora i zašto se nije sačekalo da počne zasedanje, koje i inače odlučuje o sudbini episkopa. Vladiki Filaretu je poslata komisija, koja je sačinila izveštaj na osnovu izjave sveštenika, a on potom nije video za šta je stvarno optužen. To se dogodilo i u slučaju vladike Georgija, kaže sagovornik ovog lista.

Iako nekim vladikama smeta način na koji se vodio postupak protiv dvojice episkopa, to ne znači da oni misle da su mileševski i kanadski episkop nevini i da nije bilo opravdanja da se protiv njih povede kanonski postupak, kažu izvori u vrhu SPC.

Takođe, deo vladika hoće i da sudbina vladika bude prva tačka dnevnog reda Sabora, pa se trenutno i oko toga lome koplja u vrhu SPC. Dosadašnja praksa je bila da se ovakve odluke donose na samom kraju zasedanja, posle višednevnog rada.

Sa druge strane, Sinod je u svojim saopštenjima u vezi sa odlukama koje je doneo o dvojici vladika naveo da protiv njih postoje brojne pritužbe sveštenstva i naroda, zbog čega su i formirane komisije da ispitaju situaciju na terenu. I oni se pozivaju na crkvene kanone, navodeći, kako je rekao episkop raško-prizrenski Teodosije, da je komisija samo prikupljala materijal i sastavljala izveštaj za Sabor. Na osnovu toga materijala Sinod je doneo odluku u slučajevima vladike Filareta i Georgija i ostavio Saboru da donese konačnu reč.

Poslednji komentari
  • Ne moze to tako Vreme: 13.05.2015 02:22h

    Mnogi vernici u Kanadi slusaju godinama price ali nista ne cine jer racunamo da Sinod i Sabor vode racuna o tome. Verovali smo da to ne bi dozvolili. Sabor ima odgovornost da ne dozvoli da se ovo nastavi. Nekima smeta nacin, a to je najmanji problem. Veci problem je sto se ovo dozvolilo da ovoliko traje.

  • Davor Vreme: 13.05.2015 03:48h

    Vladike koje nisu u sinodu ce tek cuti za Gleorgijeve bludne radnje,kradje novca,luksuzna putovanja,zene,decu,maltretiranje svestenika......nece ga moci oprati ni Dunav ni Sava

  • Markos Vreme: 13.05.2015 12:33h

    Mene je taj vladika Gleorgije unistio i prema tome zasluzio je i on sut kartu

  • Бранислав Vreme: 13.05.2015 14:53h

    .."Davor" и "Markos" и не знају да напишу како се зове владика кога нападају..његово име није Глеоргије већ Георгије..јасно је да иза њихог писанија стоји иста екипа..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP