Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NE VOLI AMERIKU, ALI VOLI NJIHOV NOVAC

Filaret od Kirbija tražio 200.000 evra!

Autor: Vasilije Papović | 20.05.2015 - 15:00:00h | Komentara: 4

Iako se na Saboru Srpske pravoslavne crkve proteklih dana čulo da je smena vladika Georgija i Filareta deo plana SAD da pod svoju vlast stavi SPC, dokumenti do kojih je došao „Alo!“ govore sasvim suprotno.

Filaret

Filaret | Foto: Dušan Milenković

Bivši vladika mileševski Filaret, koji je najpoznatiji po bliskosti sa režimom Slobodana Miloševića, lično je tražio od ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkla Kirbija 200.000 evra za gradnju velelepnog doma za proslavu 800 godina Manastira Mileševa.


Danas optužnica za Filareta


Pošto je izneta optužnica i odbrana za vladiku Georgija, ostale vladike na Svetom arhijerejskom saboru SPC su juče bez prisustva suspendovanog vladike kanadskog odlučivale o njegovoj krivici. Nakon završetka slučaja vladike Georgija Sabor bi danas trebalo da nastavi rad čitanjem optužnice za Filareta.

Filaret, koji se oduvek isticao po bliskosti sa nacionalistima, a trenutno na političkoj sceni u Srbiji ima podršku lidera radikala Vojislava Šešelja, posle Kirbijeve posete Mileševi 18. novembra prošle godine bio je više nego snishodljiv prema SAD i njemu lično.

- Vaša poseta za sve nas na ovim prostorima bila je veliko osveženje i ohrabrenje, kako političko, tako i moralno i materijalno - napisao je Filaret, da bi nakon toga, uz obaveštenje da će se u Mileševi 2019. godine slaviti 800 godina postojanja manastira, otkrio i zbog čega mu je „mrska“ Amerika odjednom tako naglo prionula srcu.

Američki ambasador odbio zahtev suspendovanog vladike

Američki ambasador odbio zahtev suspendovanog vladike | Foto: Aleksandar Stojanović


- Da bismo jubilej dostojno proslavili, neophodno je da sagradimo jedan narodni dom, u kojem ćemo primiti sve zvanice, a među njima i ambasadora SAD u Beogradu. Za pomenuti dom mi imamo projekat i ukupna investicija iznosi 600.000 evra. Vas molimo da pomognete bar sa jednom trećinom ukupnog iznosa, kako bismo otpočeli radove, na čemu bismo vam bili neizmerno zahvalni i blagodarni - iznosi svoj poslovni predlog vladika Filaret.

 
Pismo je poslato 4. februara ove godine, da bi 6. marta usledio Kirbijev odgovor u kojem ga ljubaznim diplomatskim tonom obaveštava da od ove donacije nema ništa, pošto se Filaretov zahtev ne uklapa u budžet ambasade.
Kako „Alo!“ saznaje, u dokaznom materijalu koji je Sinod spremio protiv vladike Filareta nigde se ne spominje to što je odlikovao Vojislava Šešelja. Prema saznanjima našeg lista, Filaret nije birao kome će se obratiti za sponzorstvo. Tako se Filaret obraćao i Acu Đukanoviću, bratu crnogorskog premijera Mila Đukanovića, da bude investitor lečilišta u Banji kod Priboja.

Gde su završile pare za decu?


Suspendovane vladike Filaret i Georgije međusobno su bili i u finansijskim vezama. Tako je 9. oktobra 2013. godine Georgije uplatio 100.000 dolara eparhiji Mileševskoj za siromašnu decu Raške oblasti za Božić. Prema izvorima „Alo!“, ovaj novac nikada nije podeljen deci, a postoje indicije da su Filaretu iz Amerike stigla još tri čeka u vrednosti od po 100.000 hiljda dolara, ali se ne zna gde je završio novac.

Poslednji komentari
  • UZMI-MU-SVE-FILARETE Vreme: 20.05.2015 19:47h

    necete valjda da kazete da VI NISTE NISTA ZAHTEVALI i niste podneli TUZBU protiv zemlaja kojer su vas bombardovale 1999te?I KAO DRZAVA SRBIJA I KAO POJEDINCI? ovaj kirbi pa engelzi pa francusi pa italijani i ostalih 19 zlocinaca Srbima DUGUJU MNOGO. POCNITE DA NAPLACUJETE SVOJ DUG POCNITE OD NOVCA PA NASTAVITE DALJE

  • Danijela Vreme: 20.05.2015 23:09h

    Bravo za Efektivu! Ovo je bio odlican potez! Ako nista drugo bar ste opet izasli iz senke u koju vas, kao i toliki broj ugrozenih porodoca, stalno guraju. Moja puna podrska!

  • Sladjana Vreme: 20.05.2015 23:54h

    Ološ!

  • cedo Vreme: 21.05.2015 01:41h

    Nista novo i ja bi ucinio isto kad mogu u sred Srbije sto ne i kod kuce!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP