Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VAPAJ MONAHA:

Filaretovi ljubimci nas zlostavljaju!

Autor: Vasilije Papović | 30.12.2014 - 18:00:00h | Komentara: 16

Monah Nikolaj iz manastira Kumanica kod Brodareva poslao je potresno pismo patrijarhu Irineju, predsedniku Tomislavu Nikoliću i ruskom patrijarhu Kirilu u kojem ih obaveštava o strahovladi vladike Filareta, koji je, prema njegovim rečima, od eparhije napravio stecište pedofila i alkoholičara.

Dug spisak optužbi na njegov račun: Filaret

Dug spisak optužbi na njegov račun: Filaret | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Nikolaj je za „Alo!“ ponovio sve što je napisao u pismu, a tvrdi da je Arsenije, jedan od Filaretovih ljubimaca, u stanju pijanstva i njega lično pokušao da seksualno zlostavlja.


Filaretovi prete Alo!

U želji da čujemo i drugu stranu, juče smo pozvali Eparhiju mileševsku. Ženska osoba koja nam se javila na telefon odgovorila je da je vladika u bolnici u Beogradu, a potom nas je prebacila na sekretara eparhije. Sekretar, koji nije hteo da nam kaže ni svoje ime, pretećim tonom nam je rekao da nema šta da izjavi za novine i da će se Filaret oglasiti saopštenjem ukoliko to bude smatrao potrebnim, a da ćemo „ako nešto napišemo o ovoj temi videti kakve ćemo snositi posledice“.

- Rekao je da će te večeri „pasti žrtva“, a ja sam mu odgovorio da neće dok mi je glava na ramenima. Uzeo sam vile i celu noć proveo u svojoj sobi sa vilama u slučaju da me napadne. Potom sam pozvao policajca Danila Femića, koji mu je strogo zapretio da ne sme da me dira i Arsenije je te noći pobegao iz manastira - prepričava Nikolaj za „Alo!“ delove pisma koje je poslao patrijarhu.

Prema njegovim rečima, to nije usamljen slučaj, već samo mali deo onoga što se dešava u eparhiji, a kako kaže, bilo je iskušenika od kojih je morao i nožem da se brani.

- Svima je jasno da je vladika Filaret lažno svedočio u slučaju vladike Pahomija i svi koji treba da ga pozovu na odgovornost - ćute.
U manastir Kumanicu, po Filaretovom blagoslovu, došao je od crkvenih organa okarakterisani pedofil jeromonah Ilarion.

Patrijarh  na potezu: Irinej

Patrijarh na potezu: Irinej | Foto: FoNet

Doduše, sa njim nisam imao iskušenja, korektno se ponašao, ali je u jednom od izlazaka iz manastira otišao u Bajinu Baštu i u jednom parku vršio pedofilski obred pred decom i uhvatila ga je policija - priča otac Nikolaj, koji u toj eparhiji boravi od 2000. godine.

- Filaret u manastir Svetog Ilije, dovodi monahinju Anu koja tamo iskušenicu Milenu iz Bijelog Polja tera da je mazi po celom telu, što ona odbija i odlazi iz manastira - nabraja Nikolaj nevolje monaha u Eparhiji mileševskoj.
Spisak Filaretovih grehova ovde se ne završava, a između ostalog, navedeni su i samovoljno uzimanje zlata i novca iz manastirskih riznica.

Otac Nikolaj

Otac Nikolaj

Nikolaj: Bojim se samo Boga


Monah Nikolaj kaže da ga je patrijarh Irinej, pošto je pročitao pismo, pre nekoliko dana pozvao u Patrijaršiju, gde su razgovarali o svemu što je u pismu navedeno. Patrijarh ga je saslušao i rekao mu da se vrati u svoj manastir, a kako „Alo!“ saznaje, ovaj slučaj izazvao je pravu buru negodovanja u SPC, tako da je velika verovatnoća da vladika Filaret na prolećnom zasedanju Sabora bude raščinjen ili penzionisan.
- Stojim pred Bogom sa svim što sam rekao u pismu. Do sada sam se bojao Filareta više nego Boga, a od sada se bojim samo Boga - zaključuje Nikolaj.

Poslednji komentari
  • babujka Vreme: 30.12.2014 20:24h

    I eto dokaza verovati popovima i monasima lopovima. Veruj u boga i nikog vise

  • Mirjana Vreme: 30.12.2014 20:38h

    Svaka cast, hrabri covece. Samo da opet ne gurnu pod tepih

  • nedjo Vreme: 31.12.2014 00:31h

    voime oca i sina

  • kostadin Vreme: 31.12.2014 07:12h

    Treba ubaciti i starlete u manastire. To bi donelo osveženje u tihovanju.

  • zeljko Vreme: 31.12.2014 07:30h

    slicno se on ponasao jos dok je bio u Zemunu, ali svi su zatvarali oci samo da ga se rese

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP