Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČEKA SE STAV EVROPE

File danas podnosi izveštaj o Srbiji

Autor: Fonet | 16.04.2013 - 10:20:00h | Komentara: 0

Evropski komesar za proširenje Štefan File danas bi trebalo da saopšti stav Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, a sutra će taj izveštaj da bude predstavljen poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.Evropska komisija bi po podne trebalo da usvoji izveštaj o Srbiji, koji će potom komesar File predstaviti javnosti.

Kako javlja RTS, završen je deo izveštaja koji se odnosi na unutrašnje reforme, ali ključni deo o normalizaciji odnosa sa Kosovom i dalje je otvoren, jer u ovom trenutku nema dogovora Beograda i Prištine.

Evropska komisija prati situaciju - Štefan File

Štefan File | Foto: Andrej Isaković

Konačna formulacija ocene o napretku u odnosima Beograda i Prištine mogla bi da bude poznata odmah nakon što Komisija usvoji izveštaj, ali bi mogao da bude ostavljen i prostor da taj deo izveštaja bude dopunjen i korigovan.
Sledeći važan datum do kojeg se očekuju rezultati dogovora jeste 22. april, kada o izveštaju o Srbiji raspravlja Savet ministara inostranih poslova u Luksemburgu.
Od njihovog mišljenja mogla bi da zavisi i pozitivna ocena poslanika u Bundestagu, koji imaju "najtvrđi stav" kada je reč o vezi datuma pregovora i postizanja sporazuma Beograda i Prištine.
Deo izveštaja o Srbiji biće ocena šefice evropske diplomatije EU Ketrin Ešton o dijalogu, koja je započela balkansku turneju posetom Podgorici, a danas bi trebalo da bude poznato da li će posetiti i Beograd i Prištinu.
U toku su intenzivni kontakti Ketrin Ešton sa Beogradom, a konačna odluka o poseti zavisiće od izgleda za dogovorBeograda i Prištine. Jedini raspoloživi termin za dolazak Ešton je sreda.
Tokom nedelje, kako je saopšteno iz Brisela, Ketrin Ešton će posetiti i Makedoniju i Albaniju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP