Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DIPLOMATIJA

Filipenko: Očekujemo srpske zvaničnike 8. maja u Kijevu

Autor: Tanjug | 15.04.2015 - 00:24:00h | Komentara: 1

Ukrajina smatra suverenim pravom Srbije da odlučuje o svom učešću u manifestacijama u drugim državama, a očekuje da će se Beograd odazvati na poziv da 8. maja u Kijevu učestvuje u obeležavanju dana sećanja na poginule u Drugom svetskom ratu, izjavila je za "Danas" Jevgenija Filipenko, otpravnica poslova ukrajinske ambasade.

Kijev

Kijev | Foto: Profimedia

"Ukrajina smatra kao suvereno pravo Srbije i predsednika Srbije da odlučuje o učešću u manifestacijama u stranim državama. U isto vreme, mi računamo da će se Srbija odazvati na poziv za učešće u obeležavanju Dana sećanja i primirja 8. maja ove godine u Kijevu", izjavila je Filipenko.


Na taj događaj, sem rukovodstva zemlje, pozvan je i vojni orkestar Srbije, dodala je ona, komentarišući odluku predsednika Tomislava Nikolića da prisustvuje paradi u Moskvi 9. maja i da Vojska Srbije učestvuje u tom događaju.


"Mislimo da bi to bio dobar znak da se Srbija još uvek seća naše zajedničke uloge u Drugom svetskom ratu, kada su ukrajinski vojnici rame uz rame sa srpskim borcima oslobađali srpske, a i ukrajinske gradove", istakla je Filipenko.


Upitana kako ocenjuje značaj telefonskog razgovora predsednika Ukrajine Petra Porošenka i premijera Srbije Aleksandra Vučića, otpravnica poslova ambasade Ukrajine ukazuje da je taj razgovor, "koliko mi je poznato, bio vrlo prijateljski i plodotvoran".


"Strane su razmotrile niz pitanja kao bilateralne saradnje tako i situaciju u i okolo Ukrajine i ulogu Srbije kao predsedavajuće OEBS-u u procesu regulisanja te situacije. Poseban naglasak je bio stavljen na potvrdi poštovanja teritorijalne celovitosti i suvereniteta Ukrajine i Srbije. Takvi bilateralni kontakti su vrlo značajni za formiranje zajedničke vizije o bilateralnim odnosima, razmenu mišljenja o globalnim pitanjima, podržavanje duha prijateljstva i uzajamnog razumevanja. Nadam se da će takvi razgovori postati uobičajena praksa u bilateralnim kontaktima rukovodstva Ukrajine i Srbije", naglasila je Jevgenija Filipenko.


Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da predsednik Ukrajine uskoro poseti Srbiju i da premijer Srbije ode u Ukrajinu, ona je preciziraja da je "u planovima naših bilateralnih odnosa razmena poseta na najvišem i visokim nivoima".


Što se tiče neposredne perspektive, "u naredna dva meseca u Ukrajini će se održati niz događaja na koje su pozvani i visoki predstavnici Srbije", rekla je sagovornica "Danasa".

Poslednji komentari
  • Bata Niš Vreme: 15.04.2015 08:43h

    Evo komentara:Ajd, sad!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP