Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO TRGOVINE ODBILO JOŠ JEDNOG STRUČNJAKA

Filozof poželjniji kao inspektor i od magistra elektrotehnike

Autor: A. M. | 10.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 7

Predrag Božović, doktor elektrotehničkih nauka koji je poslednjih godinu dana šest puta odbijen na konkursima za radna mesta u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, a o kojem je „Alo!“ nedavno pisao, nije jedini visokoobrazovani stručnjak kojeg se pomenuti vladin resor lišio.

Bolju budućnost sada traži u Nemačkoj: Bojan Stanković

Bolju budućnost sada traži u Nemačkoj: Bojan Stanković

Naime, sličnu sudbinu doživeo je i Bojan Stanković iz Niša, magistar elektrotehničkih nauka, kojeg je posle 11 godina rada u ministarstvu na inspekcijskim poslovima u oblasti telekomunikacija, bivša ministarka Jasna Matić, koja se trenutno nalazi u pritvoru, otpustila jer je prestala potreba za njegovim radnim mestom. Ministarstvo ga nije preraspodelilo, a prošle godine Stanković se, kao i Božović, prijavio i na konkurs za inspektora elektronskih komunikacija, ali je takođe odbijen jer je dobio slabije ocene od profesora filozofije i inženjera mašinstva!?


Nije bio dovoljno stručno osposobljen!?

U ministarstvu ističu da je Bojan Stanković ostao neraspoređen, za vreme ministrovanja Jasne Matić, jer je novom sistematizacijom koja je stupila na snagu u martu 2010. ukinuto odeljenje i radno mesto na kojem je on radio, te da na tu odluku nije uložio žalbu, pa mu je radni odnos prestao po sili zakona, a isplaćena mu je pripadajuća otpremnina. U ovoj ustanovi navode da novim pravilnicima, koji su kasnije usvajani, nije ponovo obrazovano odeljenje u kojem je Stanković radio niti je njegovo radno mesto za nadzorne poslove sistematizovano. Što se tiče konkursa koji je ministarstvo prošle godine organizovalo, a na kojem je Stanković učestvovao, u ovoj ustanovi ističu da je on bio najlošije rangiran od svih kandidata koji su ispunili tražene uslove za posao.
„Ostali kandidati ostvarili su bolji rezultat na proveri stručne osposobljenosti, traženih znanja i veština, a ispunjavali su, u pogledu vrste i stepena stručne spreme i radnog iskustva sve uslove propisane konkursom i sistematizacijom”, navode u Ministarstvu.

- Sramno je objašnjenje Žalbene komisije Vlade Srbije, po kojem su profesor filozofije i inženjer mašinstva na usmenom delu konkursa pokazali veće poznavanje materije od mene koji sam taj posao radio godinama.

Iz toga je jasno da je sistematizacija rada u kojoj za posao inspektora elektronskih komunikacija mogu da učestvuju i kandidati sa humanističkih nauka, odnosno ceo konkurs, namešten tako da se prime partijski poslušnici - ogorčen je Stanković. On dodaje da je zbog otkaza u ministarstvu, ali i nameštanja konkursa i nemogućnosti da se ponovo zaposli u struci, odlučio da ode iz zemlje.


U razgovoru za nekoliko kompanija u Nemačkoj naišao sam na novi problem. Ljudima nikako nije jasno zbog čega sam posle skoro 11 godina rada za Vladu Srbije, dobio otkaz. Kada pokušam da im objasnim da sam proglašen tehnološkim viškom, to im je još čudnije, pogotovo zbog toga što je u pitanju izuzetno deficitarno i visokostručno zanimanje - objašnjava svoju muku Stanković.

Kako ističe, ne vidi svoju budućnost u zemlji.
Otkaz sam dobio u trenutku kada mi supruga nije radila, a deca bila mala. Posle svega, mislio sam da će se nešto promeniti, da se radna mesta neće dobijati preko partijske knjižice.
Međutim, sada vidim da je sve ostalo isto, i da za mene i ljude koji ne žele da se prljaju politikom nema mesta u Srbiji - rezigniran je Stanković, koji se zbog svog slučaja obraćao svim nadležnim institucijama, ali nije dobio odgovor.
Poslednji komentari
  • ;) Vreme: 10.04.2014 08:47h

    Koliko vidim, nije prošao ni na razgovoru kod nekoliko nemačkih kompanija, sada, uz pomoć novinara, pokušava da se domogne budžetskog radnog mesta. Možda grešim, ovako sam videla ovaj tekst. Imaš znanje, unovčiš ga, ne tražiš novinara da piše hvalospeve kako bi se dokopao budžetskog radnog mesta. Niko nema obavezu da radi i zarađuje u državi u kojoj se školovao.

  • posmatrac Vreme: 10.04.2014 09:40h

    Koliko je mani poznato, ima jos doktora nauka koji se odbijaju na poslove u Ministarstvu trgovine, iako raspolazu svim znanima iskustvom i kvalifikacijama. Ocigledno je da nesto duboko skripi u tom ministarstvu, kada je ICT u pitanju.

  • veliki novac Vreme: 10.04.2014 10:42h

    Ta otpremnina je iznosila kolika je plata drzavnom sekretaru za jedan mesec.Lepo u zamenu za radno mesto.

  • nista cudno Vreme: 10.04.2014 11:08h

    Verujem ovom coveku jer je moja koleginica iste strucne spreme i naucnog zvanja kao on posle skoro 30 godina staza na slicnom mestu bila prisiljena da napusti to mesto da bi tu Jasna Matic postavila osobu sa zavrsenom likovnom akademijom iz svoje stranke?! A radi se o oblasti telekomunikacija.Toga nigde u svetu nema, to je nas "izum".Nigde u svetu nisu nasilno naterani strucnjaci da odu u penziju a mogli su jos da rade i koriste svoje iskustvo.Ali stranka je izgleda jedino merilo i zato mladi odlaze van zemlje a drzava propada sve vise.Vucicu, reaguj jer i ovo je slabljenje ekonomske moci zemlje.

  • Bata Srećko Vreme: 10.04.2014 11:43h

    Ko ti je kriv kada nisi defektolog a glavni za emisionu tehniku !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP