Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDLOG ZA ZAUSTAVLJANJE RASTA JAVNOG DUGA

Fiskalni savet poredložio
uvođenje solidarnog poreza!

Autor: Beta | 04.07.2013 - 14:48:00h | Komentara: 2

Fiskalni savet Srbije je danas predložio da se 2014. godine uvede privremeni solidarni porez na plate u javnom sektoru i na penzije veće od prosečnih da bi se zaustavio rast javnog duga.

Fiskalni savet

Fiskalni savet | Foto: Željko Šafar

"To bi donelo 0,6 odsto uštede bruto domaćeg proizvoda (BDP) i sa nekim dodatni drugim uštedama to bi obezbedilo potrebno smanjenje deficita u sledećoj godini i zaustavljanja rasta javnog duga", rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović na konferenciji za novinare.

Uvođenje privremenog solidarnog poreza na plate u javnom sektoru i penzije veće od prosecnih, moglo bi da bude jedno od rešenja za smanje deficta jer, kako je je naveo, kontrola rasta plata i penzija u narednoj godini je dobra mera, ali neće biti dovoljna.
Petrović je rekao da bi se oporezovale plate veće od 40.000 dinara i penzije iznad 25.000 dinara.
Kao primer je naveo da zaposleni s platom od 40.000 ne bi imao umanjenje plate, onome ko ima 50.000 dinara porez bi se obračunavao na razliku i bio bi 1.000 dinara, a na platu od 200.000 porez bi bio 16.000 dinara.
Solidarni porez odnosio bi se na sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i javna preduzeća, i na nezavisne državne institucije poput Fiskalnog saveta, Narodne banke Srbije, Državne revizorske institucije.
Uvođenje privremenog solidarnog poreza 2014. godine moglo bi da obezbedi oko 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je više od polovine neophodnih ušteda u 2014. godini, rekao je Petrović.
Napomenuo je da kontrolisani rast plata i penzija u narednoj godini od 0,5 odsto u aprilu i 1,5 odsto u oktobru, iako dobra mera, obezbeđuje uštede od jedan odsto BDP, ali će izdvajanja za kamatu da porastu za oko 0,4 odsto BDP i "poješće" gotovo polovinu ušteda.
Zbog toga je procenjeno da nedostaje još najmanje jedan odsto BDP, odnosno oko 350 miliona evra uštede 2014. godine za održivost javnih finansija, te je uvođenje solidarnog poreza jedno od mogućih rešenja, uz bolju naplatu poreza koja bi mogla da donese dodatnih 0,2 odsto BDP.
Petrović je istakao da bi solidarni porez trebalo da bude privremena mera, samo za 2014. godinu, ali nije isključio mogućnost da bi bilo potrebno da se produži i u narednoj godini.
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov naglasio je da su plate u javnom sektoru 25 odsto veće nego u privatnom i da uz to postoji sigurnost radnog mesta, tako da se uvođenje solidarnog poreza čini kao najpravičnija mera.
Poslednji komentari
  • aleksandar Vreme: 04.07.2013 16:09h

    cemu uvodjenje tog poreza za zaposlene u javnim ustanovama i preduecima koje kontrolise drzava, pa oni se ionako finansiraju iz budzeta, koja ih dotira,nezna se koliko. duguju za poreza i doprinose , imate sve podatke u racunarima godinama unazad. a niko ne reaguje , dok se ne objavi da je naplata istog nemoguca zbog nagomilanog iznosa ???????????????

  • stojko Vreme: 04.07.2013 18:22h

    I ovim su pokazali svoje (ne) znanje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP