Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŽENE DISKRIMINISANE I KAD RADE I KAD TRAŽE POSAO

Fizički izgled bitniji od diplome

Autor: A. E. | 11.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Svaka druga žena doživela je neku vrstu diskriminacije prilikom zapošljavanja, a više od 80 odsto njih susrelo se sa diskriminacijom na radnom mestu, pokazuju rezultati istraživanja Viktimološkog društva Srbije.

Prilikom zapošljavanja žene izložene  mnogim oblicima diskriminacije

Prilikom zapošljavanja žene izložene mnogim oblicima diskriminacije | Foto: Shutterstock

Pripadnice ženskog pola u startu imaju manje šanse za zapošljavanje i napredovanje, a život s decom značajno povećava razlike između stope zaposlenosti između muškaraca i žena.

Najugroženije radnice „na crno“

Diskriminaciju najviše trpe žene zaposlene u privatnom sektoru, radnice koje nisu prijavljene i one koje nemaju stalni ugovor o radu. Iako su žene u proseku obrazovanije od muškaraca, njih je i dalje više u manje plaćenim profesijama - prosveti, zdravstvu i sektoru socijalnih usluga, dok muškarci dominiraju profesijama koje su sinonim za novac, uticaj i moć.

Među najčešćim oblicima diskriminacije su raspitivanje o bračnom statusu i planovima za materinstvo, nametanje takozvanih ženskih poslova koji nisu u opisu radnog mesta i komentarisanje fizičkog izgleda. Diskriminacija je gotovo u istoj meri zastupljena i na radnom mestu.

Prekovremeni neplaćeni rad, rad na crno, premeštaj na niže radno mesto, seksualno ucenjivanje, pa čak i fizičko nasilje samo su deo primera iz iskustva žena, kaže Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva Srbije.


- Ekonomska kriza i siromaštvo su još više produbili ovaj problem i dovele do toga da žene moraju svašta da trpe kako bi dobile i zadržale posao. Žene se u našoj zemlji teže zapošljavaju, lakše otpuštaju i manje plaćaju za isti posao, kvalifikacije i kvalitet rada od muškaraca. Fizički izgled je važniji od diplome.
Pitanja o privatnom životu, planovima za udaju i potomstvo postavljaju se u gotovo svim slučajevima, ali ono što je meni simptomatično i veoma zabrinjavajuće je diskriminacija vezana za zdravstveno stanje, što je pitanje važno za lekara, a ne poslodavca. Neretko se dešava da poslodavci ucenjuju radnicu da ne može da ide na bolovanje, i to više nije pitanje samo diskriminacije na radnom mestu, već ugrožavanja zdravlja ljudi - kaže Nikolićeva dodajući da je veći problem što žene iz straha zbog gubitka posla retko prijavljuju ovakve slučajeve.
Poslednji komentari
  • dida dedic Vreme: 11.09.2014 10:20h

    Ne znam,samo,ko vrsi izbor tih lepih,i neobrazovanih devojaka????SIGURNO ,NEKI DEBELI,MASNI ,DIREKTORI,OGREZLI U VIJAGRI...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP