Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA NAS ČEKA

Flaširanu vodu kupovaćemo iz država regiona

Autor: RTS | 28.10.2014 - 10:47:00h | Komentara: 0

Posle najave da će sledeće godine biti povećane naknade za flaširane vode, Srpsko udruženje industrije mineralnih voda upozorava da će to dodatno ugroziti njihovu već poljuljanu poziciju na tržištu.

Voda je nezamenjiv izvor zdravlja

Voda je nezamenjiv izvor zdravlja | Foto: foter.com

 

U poslednjih deset godina naknada za vodu u Srbiji uvećana je za 1.300 odsto, kažu u Udruženju, pozivajući se na Zavod za statistiku. Srbija, tvrde, plaća najveću naknadu za eksploataciju vode u Evropi, oko 11 evra za kubik vode.

Zorica Vukčević iz Udruženja kaže da je u okruženju najskuplja Hrvatska sa četiri evra, dok se u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori cena kreće oko dva evra. "Možete da zamislite šta to znači za konkurentnost u potencijalnom izvozu i za ugrožavanje na domaćem tržištu", rekla je ona.

Zbog visokih naknada i ekonomske krize, proizvođači podsećaju da se u poslednjih nekoliko godina broj punionica za mineralnu vodu prepolovio, sa četrdesetak na dvadesetak. Punionice zapošljavaju oko 4.000 ljudi. Prodaja je u prošloj godini opala za sedam odsto, a procenjuju da bi najavljeno povećanje naknade dovelo i do pada proizvodnje i smanjenja radnih mesta.

Flaširana voda

Flaširana voda

 

Ivan Radak iz NALED predlaže da se, pre svega, donese zakon o naknadama za upotrebu javnih dobara, gde bi se tačno propisali kriterijumi kako jedna naknada može da se izračuna.

"Inicijativa Privredne komore Srbije i Udruženja proizvođača je da se u 2015. ne povećava naknada za vodu, do donošenja zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara", ističe Nenad Budimović iz PKS. Pre odluke o toj inicijativi, Ministarstvo poljoprivrede je tražilo mišljenje Ministarstva finansija.

Dok se odluka čeka, slovenački i hrvatski proizvođači vode, koji imaju znatno niže namete, mogli bi da zauzmu srpsko tržište. U međuvremenu su ukinute carine na uvoz vode, pa je flaširana vode iz okruženja konkurentnija i cenom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP