Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTPUŠTANJA RADNIKA U BUJANOVCU

"Fluidi" iz Preševa kupuju "Hebu"!?

Autor: Radoman Irić | 03.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Radnicima Fabrike miniralne vode „Heba“ iz Bujanovca preseo je ovaj praznik rada. Dva dana pre 1. maja 33 od ukupno 168 radnika, dobili su otkaze.

Heba Bujanovac

Otpušeni radnici protestuju ispred fabrike

Revoltirani radnici kažu da je to prvi, a da je u pripremi još jedan spisak sa 35 imena onih koji će se naći na ulici.
U Samostalnom i sindikatu „Nezavisnost“ kažu da je Kompanija „Nektar“ ovim napravila prvi korak u postupku prodaje „Hebi“, o kojem se uveliko priča u Bujanovcu. Cilj je smanjenje broja zaposlenih na stotinu, jer je to, kako kažu, zahtevao budući gazda.
- Svi mi u fabrici odavno slušamo priče da u „Hebu“ stiže novi vlasnik sa kojim je sve ugovoreno. To je fabrika bezalkoholnih pića „Fluidi“ iz Preševa, koja je za našu fabriku, sa 100 radnika, vlasniku „Nektara“ Slobodanu Radunu ponudila 25 miliona evra - kaže Stojan Trajković, predsednik Samostalnog sindikata.

Tehnološki višak


Svi otpušteni radnici su u „Hebi“ više od 18 godina u proseku. Među njima je Saša Stojković, ratni vojni invalid sa četvoro dece, samohrana majka Zorica Jović i više hraniteljskih porodica. Otpušteni su kao tehnološki višak, a svakome od njih fabrika duguje nadoknadu za preko 500 časova prekovremenog rada.

Milovan Ranković generalni direktor i njegov zamenik Miodrag Manasijević, ni da čuju za ovakve priče. Oni kažu da „Heba“ posluje sa gubitkom i da otkazi imaju za cilj da se smanje troškovi, a poveća efikasnost poslovanja.
- Sa ovim brojem zaposlenih mi ne možemo da izdržimo tržišnu utakmicu, a priče o prodaji „Hebe“ jednostavno su netačne - kažu Ranković i Manasijević.
Bujar Mustafa, suvlasnik „Fluida“, energično je demantovao ovu vest, rekavši da je u pitanju čista laž, te da „Fluidi“ i on nikada nisu imali takve ambicije.
Prema podacima, „Fluidi“ iz Preševa imaju oko 75 radnika, a u toku je procedura prijema još 50. Prošle godine su kupcima u Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Švedskoj, SAD, Arabiji, Albaniji, BiH, Crnoj Gori i na Kosovu, prodali 75 odsto godišnje proizvodnje. „Heba“ je 2008. godine u privatizaciju ušla sa 501 radnikom, proizvodnjom od 60 miliona litara vode i sokova i najvećim zaradama u bujanovačkoj privredi. Danas sa 168 radnika proizvodi 35 miliona litara vode i sokova.
Poslednji komentari
  • sns Vreme: 03.05.2015 10:03h

    Super, njemu ne trebaju novinari. Daće on intervju Vučićeviću u 11.55!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP