Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE ČEŠLJA FINANSIJE PARTIJE PENZIONERA

Fond PIO finansira PUPS!

Autor: Sanja Đorđević | 18.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 10

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak kontrole finansiranja Partije ujedinjenih penzionera Srbije zbog sumnji da ova partija u najmanje 14 opština u Srbiji, besplatno koristi prostorije lokalnih udruženja invalida i penzionera, a koje su mahom u vlasništvu PIO Fonda.

Prilagodio sistem svojoj stranci: Jovan Krkobabić

Prilagodio sistem svojoj stranci: Jovan Krkobabić | Foto: FoNet

Na ovaj način PUPS, čiji je lider Jovan Krkobabić, ujedno i potpredsednik Vlade, krši Zakon o finansiranju političkih aktivnosti koji zabranjuje državnim institucijama, ali i neprofitnim udruženjima poput penzionerskih da finansiraju političke stranke, a ovakvo korišćenje poslovnog prostora zakon eventualno tretira i kao donaciju, u formi usluge bez naknade, odnosno može se smatrati i vidom finansiranja ove stranke.


PUPS: Ima tu istine


U PUPS-u ne negiraju da koriste prostorije penzionerskih udruženja, pa čak i da u pojedinim slučajevima za to ne plaćaju zakup, ali zašto to rade i pritom krše zakon, nisu spremni da objasne.
- Ima tu istine, ali to su komplikovane stvari i dogovori između PUPS-a, PIO Fonda i Saveza penzionera, koje zadiru u istoriju. Molim vas da pošaljete pitanja imejlom i dobićete zvaničan odgovor - rekao je za „Alo!“ sekretar PUPS-a Vladimir Jestratijević, ali do zaključenja ovog izdanja našem listu nije stiglo objašnjenje.

Naime, tragom saznanja našeg lista da PUPS besplatno koristi više hiljada kvadrata poslovnog prostora Fonda PIO, ustupljenog na korišćenje penzionerskim udruženjima širom Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije je analizom Godišnjeg finansijskog izveštaja PUPS-a, u delu koji se odnosi na troškove zakupa, utvrdila da su opštinski odbori PUPS-a u 14 gradova naveli trošak iskazali nulom, a da je na istoj adresi registrovano neko od udruženja invalida i penzionera.
Reč je, kako navode u Agenciji, o opštinama Zrenjanin, Alibunar, Srbobran, Beočin, Knjaževac, Zaječar, Užice, Požega, Prijepolje, Čačak, Niš, Aleksinac, Kragujevac i Svrljig.

- Agencija će u daljem postupku kontrole uputiti dopis Fondu PIO radi utvđivanja činjenica u vezi sa navedenim nepokretnostima, i to: Da li Fond PIO raspolaže navedenim nepokretnostima, da li je, kome i pod kojim uslovima ustupio korišćenje navedenih prostorija - poručuju iz Agencije.

Glavni odbor PUPS-a

Glavni odbor PUPS-a

Odatle upozoravaju i da u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, pored ostalog, stoji odredba o zabrani finansiranja političkog subjekta od strane javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju usluge od opšteg interesa, ustanova i preduzeća sa učešćem državnog kapitala, sindikata, udruženja i drugih nedobitnih organizacija.

PIO: Nasleđeni ugovori


Iz PIO Fonda poručuju za „Alo!“ da oni nisu izdali u zakup svoj poslovni prostor PUPS-u, već da su ugovorni zakupci poslovnog prostora Fonda opštinska udruženja penzionera i invalida rada.
- Svi prostori po opštinama u funkciji su penzionerskih organizacija i koriste se na osnovu ugovora i odluka potpisanih sa pravnim prethodnicima RF PIO - Komunalnim zavodom, kasnije SIZ-om, a Fond je, kao pravni sledbenik ovih organizacija obaveznog osiguranja nasledio i obnovio ugovore osamdesetih i devedesetih godina. Ugovorima je predviđeno da penzionerske organizacije mogu taj prostor, u kome su zakupci, izdavati u podzakup - navode u Fondu.

Poslednji komentari
  • Milos Vreme: 18.02.2014 10:11h

    U Svrljigu je PUPS u prostorijama koje su u vlasnistvu PIO Fonda, mozete da proverite!

  • Luka Laban Vreme: 18.02.2014 13:56h

    To je jedna ozbiljna OKG koja je za sve ove godine od kada je na vlasti sa svojim ekspertskim kadrovima uzela značajnu finansijsku dobit. Sve čestitke istražnim organima ali da istraju do kraja.

  • Bata Srećko Vreme: 18.02.2014 14:02h

    Proverite koliko PUPS- ovaca penzionera je zaposleno u stalni radni odnos u ministarstvima, vladinim agencijama, javnim preduzećima, lokalnim upravama i sl. To je sramota i jedini razlog zašto mi svoju uspešnu decu ne možemo da zaposlimo. Oni su jedni prodavci magle koji socijalnu zaštitu i nas penzionere koriste zarad svoje političke propagande, a koja se samo zasniva na njihovom ličnom bogaćenju. O njihovim mlađim kadrovima ne bismo trošili reči već cifru nula!

  • TWIX Vreme: 18.02.2014 14:04h

    Gde god vladaju ili imaju svog direktora tu je lova! Bravo narodna milicijo krajnje je vreme da se svi istražni organi pozabave tom dinastijom i njihovim privescima!

  • Ćirko Vreme: 18.02.2014 14:06h

    A da li preprodavaju fudbalere i uzimaju čokoladice iz free shopa na aerodromu ? Zaboravili bili na kamere !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP