Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PENZIJE SRBA S KOSMETA MANJE ZA 6.000 DO 7.000 DINARA

Fond štedi na penzijama kosovskih Srba

Autor: O. Dašić | 07.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Svi Srbi sa Kosmeta koji su poslednjih nekoliko godina dobijali penziju primaju znatno manju naknadu u odnosu na kolege sa područja „uže“ Srbije. To umanjenje je u proseku 6.000 do 7.000 dinara.

Penzije Srba s  Kosmeta manje za 6.000 do 7.000 dinara

Penzije Srba s Kosmeta manje za 6.000 do 7.000 dinara | Foto: Petar Marković

Ovaj način određivanja iznosa penzije sprovodi se na osnovu Zakona o PIO iz 2011, u kojem u članu 66 piše da se osiguraniku za koga u matičnoj evidenciji nisu utvrđeni podaci o osnovici osiguranja za pojedine kalendarske godine za izračunavanje ličnog koeficijenta za period od 1. januara 1994. do 31. decembra 1998. uzima iznos garantovane zarade.

To znači da se za sve njih obračunava najniža osnovica, a podaci o osnovici osiguranja, navodno, ne postoje samo za one koji su u tom periodu radili u firmama na području Kosmeta jer zaposleni nisu u mogućnosti da odu lično i iz firme uzmu dokaz da su doprinosi uplaćivani. Ostaje nejasno zašto se isti način primenjuje i kada su u pitanju godine posle 1999.
Tako je R. B. iz Beograda, zaposlena u „Elektrokosmetu“, a kasnije u EDB-u, koja je radila do 2004, prilikom odlaska u penziju saznala je da u matičnoj evidenciji nema podataka za godine od 1999. do 2004, pa je dobila privremeno rešenje.
U svojoj firmi kasnije je saznala da su doprinosi uplaćivani, o čemu postoje takozvani obrasci M4, ali nije uspela da izdejstvuje od PIO fonda da joj se i te godine obračunaju u penzioni doprinos.

M. R. iz Beograda, koji je stekao uslov za invalidsku penziju, kaže da je lično išao u Peć, gde je radio skoro 30 godina, kako bi doneo podatke o uplaćenim doprinosima.

- Rečeno mi je da se mučim bez razloga i da je naš fond još 1999. te podatke dobio na mikrofilmovima. Zašto se ti podaci ne koriste - pita se on. Odgovor na ova pitanja pokušali smo da dobijemo u Fondu PIO, ali smo upućeni da ih dostavimo elektronskom poštom. To smo učinili dva puta. Prvi put smo zamoljeni da sačekamo jer „Jelica Timotijević, zadužena za odnose s javnošću, ima neodložnih obaveza“, a na poruku ponovljenu prošle nedelje još nismo dobili odgovor.
Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 07.11.2013 09:16h

    Ajd objavite i pitanje kome onda saljemo 650 MILIONA DNEVNO ?

  • Toma Vreme: 07.11.2013 11:43h

    Kosovoje rak rana Srbije.Kosovojede Srbiju,jer mnoghi sada Kosovari a ne Srbi zive na racun nas iz uze Srbije.Kada su ostajali bez posla ,Srbija placala,a ko je mene pitao kada sam ostao bez posla niko, jersam radiko kod privatnikia.Sada oni lepo primaju plate u Republici Kosova, PRIHVATILI TAMOSNJU VLAST,a takodje debelo grebu od Srbije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP