Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIĆE DO KRAJA GODINE

Formirana grupa za izradu zakona o rodnoj ravnopravnosti

Autor: Tanjug | 05.05.2015 - 13:02:00h | Komentara: 0

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je to telo formiralo radnu grupu za izradu zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji mora biti gotov ove godine.

Zorana Mihajlović

Zorana Mihajlović | Foto: Aleksandar Stojanović

Mihajlović je u Skupštini Srbije, gde je prisustvovala predstavljanju posebnog izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji žena, najavila i da će biti formirana radna grupa i za uskladjivanje krivičnog i porodičnog zakona.


Napomenula je da je pitanje rodne ravnopravnosti pitanje razvoja zemlje, te da je u tom smislu puno posla pred tim telom i Vladom Srbije.


- Zajedničkim radom i vladinog i nevladinog sektora planiramo da donesemo zakon o rodnoj ravnopravnosti, strategije. Suština je da to radimo zajedno i moj poziv je da učestvujemo zajedno, jer nije moguće pričati o rodnoj ravnopravni, niti o borbi protiv diskriminacije, ako se ne uključe svi naši partneri - poručila je Mihajlović.


Mihajlović je dodala da je nevladin sektor na tom polju puno uradio, da će oni biti članovi radne grupe i da će se u tom smislu raditi i na članu koji se odnosi na proganjanje, budući da nasilje nad ženama nije samo fizičko nasilje, već i proganjanje.


Ona je napomenula i da će nova zakonska rešenja pošto bude završen rad na njima biti stavljena na javnu raspravu, jer je Koordinacionom telu i Vladi Srbije bitno da imaju konsenzus oko tih stvari.


Mihajlović je rekla i da će Koordinaciono telo u saradnji sa Ženskom parlamentarnom mrežom raditi na kontroli primene zakona.


Budući da poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić danas ističe petogodišnji mandat, Mihajlović je rekla da ne zna ko će biti njen naslednik, ali da je odluka biti doneta u najkraćem mogućem roku, jer je u pitanju važna institucija, a interes vlade je da naslednik Petrušić počne da radi što pre.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP