Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GLASNO

Forum beogradskih gimnazija: Ukinite Vukovu diplomu!

Autor: Tanjug | 16.09.2013 - 10:57:00h | Komentara: 0

Forum beogradskih gimnazija uputio je danas pismo ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću, u kome traži da se ukine Vukova diploma.

Škola

FBG: Deci se poklanjaju ocena da bi bila Vukovci


Kako se navodi u saopštenju Foruma, Vukova diploma se protvorila u svoju suprotnost i kao takva čini ogromnu štetu sistemu vrednosti u školskom sistemu.

Od bilo kakvih reformi obrazovanja, kako smatraju u Forumu, neophodniji su potezi koji će pomoći da se obrazovanje u Srbiji oslobodi prevazidjenih normi i sistema vrednosti.

"Vukove diploma se odavno pretvorila u svoju suprotnost. Još od šestog razreda, roditelji i učenici vrše pritisak u cilju popravljanja četvorki na petice, jer će dete možda biti vukovac", navodi se u saopštenju u kome se tvrdi da i sami nastavnici i škole doprinose preteranoj proizvodnji vukovaca.

Vukovcima se, ocenjuju u forumu, daje lažni osećaj vrednosti i lažna nada da će biti uspešniji u životu od drugih, a kasnije se ispostavlja da su veći broj vukovaca sasvim prosečni učenici i neuspešni studenti.

Ukidanje Vukove diplome bi, kako navode, doprinelo stabilizaciji sistema vrednosti u osnovnim i srednjim školama, pravičnijem ocenjivanju, boljoj motivaciji svih učenika i boljem radu nastavnika.

Forum beogradskih gimnazija je sindikat koji se bavi uslovima rada nastavnika, ali u jednakoj meri i kvalitetom obrazovanja, a u poslednje vreme, javna i stručna istupanja Foruma doprinela su odlaganju loše osmišljene reforme srednjeg obrazovanja i reforme gimnazija, stoji u saopštenju.

Oni navode i da je afera oko male mature otkrila niz slabosti našeg obrazovnog sistema, kao i da je, sve što je posle toga usledilo, otkrilo negativni uticaj Vukove diplome u školskom sistemu.

"Svima je poznato da je Vukova diploma odavno izgubila na značaju, da se dogadja hiperprodukcija vukovaca i da se učenicima poklanjaju petice samo da bi bili vukovci", smatraju u Forumu .

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP