Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKO PRIZNANJE

Francuska dodelila orden Legije časti Olji Bećković

Autor: Tanjug | 30.04.2015 - 20:46:00h | Komentara: 9

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro uručila je danas orden Legije časti, u rangu viteza, novinarki Olji Bećković za izuzetan profesionalni put, hrabrost i odvažnost, poručivši tom prilikom da njena zemlja time odaje priznanje i celoj profesiji novinara.

Olja Bećković Legija časti

Olja Bećković sa Legijom časti | Foto: Tanjug/M. Jelesijević

Bećković je, primajući orden, rekla da je odlikovana u trenutku kada je, kako je navela, političkom odlukom ukinuta emisija "Utisak nedelje" koju je vodila u protekle 23 godine. "Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije videla i bolje razumela od moje sopstvene", istakla je Bećković, vidno uzbuđena.

Ambasadorka Moro je ukazala da je sloboda govora neprestana borba koja se sudara sa brojnim preprekama. "Ne samo sa nezadovoljstvom onih čiji se interesi loše prilagođavaju transparentnosti, već i sa komercijalnim interesima i, najzad, sa autocenzurom, iskušenjem koje postaje razumljivo pred strepnjama koje mogu da osećaju novinari za svoje radno mesto, pa čak i za svoju bezbednost", rekla je ona.

Olja Bećković Legija časti

Ambsadorka dodeljuje odren Olji Bećković | Foto: Tanjug / Miloš Jelesijević

Prema njenim rečima, da bi se to prevazišlo treba imati čvrsto utemeljena uverenja, veoma jasan osećaj za moral i ličnu hrabrost, a potrebno je i povoljno okruženje, ne samo na zakonskom već i na društvenom i intelektualnom planu. "Solidarnost profesije, podrška građana, priznavanje uloge slobode medija u jednoj demokratiji su veoma važni elementi koji omogućavaju veru u budućnost", dodala je Moro.

Ističući da je orden Legije časti priznanje najvišeg ranga među francuskim počasnim odlikovanjima koje odlikuje ličnosti čije angažovanje otelotvoruje velike ideje, vrednosti i ciljeve koje Francuska brani na svojoj teritoriji i u svetu, ona je podsetila na životni put Olje Bećković.

Olja Bećković Legija časti

Legija časti | Foto: Tanjug / Miloš Jelesijević

Konstatovala je da je Bećković tokom 23 godine, od 1991. do 2014, vodila "Utisak nedelje", emisiju za koju je njeno ime neraskidivno vezano, a koja je, kako je navela, pratila razvoj i preobražaj Srbije svih tih godina. "Razvijajući jedan potpuno drugačiji koncept od onog koji je pre toga postojao u vašoj zemlji, slobodno novinarstvo u službi informisanja građana koje daje bez predrasuda i sa punom slobodom reč ličnostima koje brane najrazličitije ideje, učestvovali ste u građanskom obrazovanju više generacija vernih gledalaca", istakla je Moro.

Ocenivši da je Bećković "simbol srpskog novinarstva", Moro je izrazila nadu da će ona moći da nastavi sa ispunjavanjem profesionalne misije koju je sebi zartala. "Znam da ćete jednom mesečno u nedeljniku "Nin" objavljivati intervjue koje ćete voditi sa značajnim ličnostima sa javne scene u Srbiji koje će, kao i uvek, da brane svoja različita uverenja i predstavljaju različita mišljenja", zaključila je ambasadorka Moro.

Zahvalivši na francuskom odlikovanju, Bećković je istakla da je ono sada obavezuje da se do kraja života trudi da ga ne izgubi. "Ovo bi trebalo da bude nešto zbog čega se osećate vrlo ponosno, a sa druge strane taj osećaj da vas Francuska više ceni od sopstvene zemlje ne može baš da vas učini ravnodušnim", rekla je Bećković okupljenim novinarima.

Poslednji komentari
  • radenko Vreme: 30.04.2015 22:08h

    Svaka cast i zasluzila je a posebno emisijom UTISAK NEDELJE.No nije prvi put da nama sto ne valja drugi vide da valja.Bas cudno da nisu stigli da joj zabrane dodeljivanje ordena s obzirom na iyjave da imaju PRIJATELJE svuda.

  • predragm Vreme: 01.05.2015 04:05h

    Ranije se znalo gde se zaposlis tu se i penzionises. Promenila su se vremena. Zato pozivam sve one koji su radili 23 i vise godina i izgubili posao da se jave francuskoj ambasadi radi dodele ordena Legije casti.

  • CIRINELA Vreme: 01.05.2015 05:36h

    "Priznanje se utvrđuje dekretom, a ukoliko želi da primi i medalju, odlikovani mora sam da je kupi. Takođe, sam mora da se pobrine i za troškove manifestacije ukoliko želi da mu zvanično bude uručena", Službi za odnose s javnošću Uprave za dodelu Legije časti.

  • Живојин Vreme: 01.05.2015 07:45h

    Да сам институција и ја бих јој доделио орден у знак захвалности што више нема УТИСКА и ЊЕ са свом својом ароганцојом коју нам је несебично подаривала.

  • Ajaoj Vreme: 01.05.2015 07:54h

    Ko god zezne ovde, odmah dobije "orden časti". Tolko o časti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP