Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GODINAMA POBEĐUJE NA TENDERIMA ZA NABAVKU UGLJA

Funkcioner PUPS prodaje ugalj Gerontološkom centru

Autor: S. Đ. | 28.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 1

Firme “Dren komerc” i “Kisela voda”, čiji je suvlasnik Darko Božić (37), član Gradskog veća Beograda i funkcioner Partije ujedinjenih penzionera Srbije, tri godine uzastopno se nadmeću i pobeđuju na tenderima za nabavku uglja koje sprovodi Gerontološki centar Beograd!

Dve firme Darka Božića, gradskog funkcionera, tri godine zaredom dobile su tendere beogradske ustanove vrednosti iznad sedam mil

Dve firme Darka Božića, gradskog funkcionera, tri godine zaredom dobile su tendere beogradske ustanove vrednosti iznad 7 miliona dinara | Foto: Emil Čonkić

Iako vrednost ugovorenih nabavki premašuje sedam miliona dinara, učešće na tenderima Božićevih firmi uopšte nije prijavljeno Agenciji za borbu protiv korupcije, čime je prekršen zakon, objavljeno je na sajtu “pištaljka”.


Ovaj antikorupcijski portal precizira da je Gerontološki centar izabrao ponudu “Dren komerca” u septembru 2010. godine (2.178.000 dinara bez PDV-a) i u oktobru 2011. godine (2.550.000 dinara bez PDV-a), dok je u oktobru 2012. kao najpovoljniji dobavljač uglja izabrana “Kisela voda” (2.805.000 dinara bez PDV-a). Vlasnički udeo od 50 odsto u firmi “Dren komerc” iz Vreoca, kao i udeo od 20 odsto u firmi “Kisela voda” iz Rudovaca ima upravo Darko Božić, koji od 2008. godine obavlja funkciju člana Gradskog veća Beograda.

Božić: U pravnom smislu sam čist


Gradski funkcioner Darko Božić ne vidi ništa sporno u tome što njegove firme posluju sa državnom institucijom: „Upravljačka prava u tim firmama sam još 2008. godine preneo na drugu osobu i od tada nemam dodirne tačke u odlučivanju niti se mešam u to s kim te firme posluju. Pošto sam preneo prava, onda ni te firme ne moraju da prijavljuju poslovanje Agenciji za borbu protiv korupcije - ubeđen je Božić.

U evidenciji zaključenih ugovora u postupcima javnih nabavki koju vodi Agencija za borbu protiv korupcije nema podatka o učešću Božićevih firmi u javnim nabavkama, navodi “pištaljka” i podseća da su prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije firme čiji je suvlasnik javni funkcioner obavezne da Agenciji prijavljuju učešća u javnim nabavkama.
Zbog ignorisanja ove obaveze, propisana je i kazna od 100.000 do 500.000 dinara za pravno lice, ali i kazna od 10.000 do 50.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu. Takođe, zakon propisuje i da “funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice“.
Iz Agencije za borbu protiv korupcije navode da Božić jeste izvršio prenos upravljačkih prava u navedenim firmama, kao i da “Kisela voda”, gde je on vlasnik 20 odsto udela, nema obavezu da obaveštava Agenciju o učešću u javnim nabavkama, ali da tu obavezu ima “Dren komerc”, u kom Božić ima udeo od 50 odsto.

- Ukoliko Agencija utvrdi da je “Dren komerc” učestvovao u postupku javne nabavke, privatizacije ili drugom postupku čiji je ishod zaključivanje ugovora sa organom Republike, teritorijalne autonomije, lokalne samouprave, drugim korisnikom budžeta preduzeće Zakonom propisane mere - poručili su iz Agencije za “Alo!”.
Poslednji komentari
  • dejan Vreme: 29.12.2012 00:15h

    Vidi se da je pun govana...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP