Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Funkcioneri će morati da popišu imetak i članova porodice

Autor: Tanjug | 29.07.2014 - 08:30:00h | Komentara: 1

Novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije omogućiće agenciji efikasiji rad i ojačati njenu nezavisnost, a funkcioneri će imati veću odgovornost, kaže direktorka tog tela Tatjana Babić i kao jednu od novina navodi da će funkcioneri morati da popišu imetak i članova porodice, bez obzira na to što ne žive pod istim krovom.

Tatjana Babić: Nova direktorka Agencije za borbu protiv korupcije

Tatjana Babić: Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije | Foto: FoNet

"Precizirano je da se podaci koje funkcioner prijavljuje odnose na svu imovinu i prihode, ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu. Proširuje se i krug povezanih lica, pa je predviđena obaveza funkcionera da dostavi podatke i o roditeljima i deci, bez obzira na to da li žive u istom porodičnom domaćinstvu", navela je ona za Novosti.
Babić ističe da Agencija dobija novo ovlašćenje - moći će od povezanih lica da direktno zahteva podatke, ako se posumnja da funkcioner prikriva stvarnu vrednost svoje imovine i prihoda, a ko odbije kazne su od 20.000 do 50.000.
Prema njenim rečima, Agencija će imati i pravo da direktno pristupa službenoj dokumentaciji organa javne vlasti i drugih pravnih lica koja su važna za postupak koji ona vodi.
Napominjući da se predviđa i obaveza banke da dostavi podatke o svim računima funkcionera i povezanih lica, Babić upozorava da su za banke koje se o to ogluše kazne od milion do dva miliona dinara.
Kao važnu izmenu ona navodi i ukidanje mogućnosti da se više funkcija obavalja na osnovu saglasnosti Agencije, uvodi se i zabrana obaveljanja savetničkih poslova, a nije dozvoljeno ni obavljanje funkcija u pravnim licima sa učešćem privatnog kapitala.
"Ako bi neko, uprkos izrečenoj meri, nastavio nezakonito da obavlja funkciju, agencija donosi odluku da mu se obustavi isplata zarada, naknada i drugih primanja po osnovu obavljanja te funkcije", ističe direktorka Agencije.
Poslednji komentari
  • Elliott Ness chikago Vreme: 29.07.2014 10:47h

    Znam na zapadu je svako duzan da popuni svake godine poresku prijavu, i stvar je ta ako se godinama nista ne menja niko vas nece prozivati.Ukoliko se ustanove nepravilnosti oduzima se sve ne samo ono sto se pokazalo nezakonito jer je pretpostavka da je sve nezakonito.Takodje se ide na to procena imovine, pa koliko ste zaradjivali koliko ste poreza platili, ako je neki poklon ili nasledje porezi su astronomski postoje slucajevi da se je bolje odreci svega nego nesto naslediti.Samo bi zeleo da vidim Dacicevu imovinsku kartu meni se cini da je puki siromah.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP