Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAŽUJE: GUBITAŠ SPONZORISAO CRNO-BELE

„Galenika“ duguje
Partizanu 400.000 €!

Autor: Ivan Ninić | 23.05.2013 - 18:10:00h | Komentara: 0

Postoji opasnost da FK Partizan blokira račun „Galenike“

Galenika

Galenika | Foto: Nebojša Marković

Uprkos prošlogodišnjim gubicima „Galenike“ a.d. od 50 miliona evra, među „top deset“ dobavljača prema kojima ova farmaceutska kuća u prošloj godini nije izmirila ugovorene obaveze nalazi se i Fudbalski klub Partizan, sa potraživanjima za nenaplaćeno sponzorstvo od 42,6 miliona dinara, ekskluzivno saznaje „Alo!“. U toj farmaceutskoj kući, čiji se bivši direktor Nenad Ognjenović nalazi u pritvoru zbog sumnje da je državu oštetio za 12 miliona evra, zbog toga strahuju da bi klub iz Humske svakog časa mogao da blokira račun „Galenike“ i da prinudnim putem pokuša da naplati dug.

„Galenika“ plaća kaznu od 200.000 dinara?!
Na pitanje „Alo!“ koji organ i pod kakvim uslovima je Partizanu dobio sponzorstvo od oko 400.000 evra, vršilac dužnosti direktora „Galenike“ Živomir Novaković odbio je da odgovori. On u pisanom odgovoru tvrdi da, kao akcionarsko društvo, „Galenika“ nema obavezu da odgovori na naša pitanja i da se u konkretnom slučaju ne radi o informacijama od javnog značaja(?!). Inače, „Galenika“ već godinu i po odbija da našem novinaru dostavi četvorogodišnje troškove svih sponzorstava i donacija. S obzirom na to da to nije učinjeno ni posle naloga poverenika Rodoljuba Šabića, sasvim je izvesno da toj državnoj kompaniji narednih dana preti novčana kazna od 200.000 dinara!
 

Kako saznajemo, u svođenju računa sumornog poslovanja „Galenike“ a.d. za prošlu godinu, menadžment tog preduzeća morao je da verifikuje i neizmirene obaveze prema Partizanu, u kojem decenijama sede visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije, a predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić je trenutno potpredsednik ovog fudbalskog kluba.
- Tačno je da po osnovu sponzorskog ugovora Partizan od nas potražuje oko 42 miliona i mi ta potraživanja nismo osporili, ali nismo bili u prilici da ih izmirimo. Ljudi u klubu su sve vreme bili upoznati sa našom finansijskom situacijom. Zato verujem da se neće opredeliti za blokadu računa jer bi to u ovom momentu bio težak udarac za „Galeniku“. Da li je naš menadžment to sponzorstvo odobrio pod političkim pritiskom iz Vlade Srbije i vrha SPS-a, mislim da odgovor na to pitanje sami znate - kaže izvor „Alo!“ iz nadzornog odbora te kompanije, koji nije želeo da mu pominjemo ime. Naš izvor kaže da je Partizan uredno ispunio sve svoje obaveze u pogledu isticanja loga „Galenike“, ali da sponzorstvo od oko 400.000 evra nije u celosti plaćeno klubu iz Humske.
U upravi Partizana nisu želeli da iznose detalje iz sponzorskog ugovora, uz izgovor da im klauzula o tajnosti „ne dopušta da saopšte vrednost aranžmana“. Izvor našeg lista iz kluba u Humskoj kaže da su oni, za razliku od „Galenike“, ispunili sve preuzete obaveze, ali odbija da otkrije da li će dug od 42 miliona oprostiti ili prinudno naplatiti.
Inače, samo u prošloj godini, „Galenika“ je zabeležila prihode 4,7 milijardi dinara i znatno veće gubitke, koji su iznosili čak 5,6 milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra. U vrhu liste neizmirenih obaveza prema dobavljačima te kompanije nalazi se JP „Srbijagas“ sa potraživanjima od čak 729 miliona dinara! Na drugom mestu su neizmirene obaveze prema „Elektrodistribuciji“ Beograd od 95 miliona, obaveze prema „Srboleku“ su 69 miliona, „Dilojtu“ 63 miliona, „Dunav osiguranju“ 50 miliona, „Hemofarmu“ iz Vršca 35 miliona, JKP „Gradska čistoća“ 23 miliona dinara... Kakva će biti sudbina „Galenike“ i njenih dugovanja znaće se krajem maja, kada istekne rok za izbor strateškog partnera koji je odredila Vlada Srbije.

Backović: Važnije su bile plate od Partizana!

Dejan Backović

Dejan Backović | Foto: Nenad Petrović

Dejan Backović (SPS), član Nadzornog odbora „Galenike“ i predsednik UO te kompanije u periodu kada je nastao dug, potvrđuje da sponzorske obaveze nisu regulisane i dodaje da ne može tačno da se seti detalja aranžmana sa Partizanom.

- Mislim da je ugovor potpisan kada je Partizan ušao u Ligu šampiona, ali se time nisam bavio jer je to bio posao službe za marketing „Galenike“. Čak 90 odsto takvih poslova uopšte nije dolazilo do mene i Upravnog odbora i zato sa tim ugovorom i dugom ništa nemam. To jeste jedan od dugova, ali ne i najveći i najvažniji. Uostalom, koga je briga za sponzorstvo, kad nismo imali novca za redovno poslovanje? Pa mi smo u „Galenici“ svakog meseca vodili borbu kako da obezbedino novac za plate zaposlenih - kaže Backović za „Alo!“.
 


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP