Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠOKANTNO:

Galenika ilegalno izvozila drogu!

Autor: Kurir | 13.06.2014 - 10:20:00h | Komentara: 1

Načelnica odeljenja za opojne droge Ministarstva zdravlja D. K. uhapšena zato što je zataškala da je „Galenika“ izvezla sedam kilograma dijazepama bez neophodne dozvole.

Galenika | Foto: Dušan Milenković

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije, u nastavku borbe protiv svih vidova kriminala, uhapsili su, u saradnji s Prvim osnovnim javnim tužilaštvom, D. K. iz Beograda, načelnicu Odeljenja za opojne droge i prekursore u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Tako je, posle hapšenja bivšeg direktora i predsednika Upravnog odbora, Nenada Ognjenovića i Dejana Backovića, slučaju „Galenika“ dodata nova dimenzija - ilegalna trgovina narkoticima.

Zaustavila prijavu

Osumnjičena je, kako se navodi, izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja tako što je, kao načelnica Odeljenja za opojne droge i prekursore u Ministarstvu zdravlja Srbije, u čijem sastavu se nalaze i inspektori za opojne droge i prekursore, naredila inspektorima da, suprotno odredbama zakona, ne sačine zapisnik o nalazu stanja u privrednom društvu „Galenika a. d.“ i ne podnesu prijavu za privredni prestup navedenom pravnom licu koji se odnosi na privremeni izvoz sedam kilograma psihoaktivne kontrolisane supstance (opojne droge) pod nazivom dijazepam, za čiji izvoz je bila neophodna dozvola Ministarstva zdravlja Srbije, koju ovo privredno društvo nije pribavilo.
Takođe, osumnjičena je i zanemarila činjenicu da su je inspektori obavestili da je tokom inspekcijskog nadzora u „Galenika a. d.“ otkriveno da manjak za 2010. godinu kontrolisane psihoaktivne supstance dijazepam iznosi 160,525 kg, te kako je prethodno sprečila sačinjavanje zapisnika o inspekcijskom nadzoru, nije o mogućim neslaganjima u količini dijazepama obavestila policijske službenike MUP Srbije radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti, odnosno obaveštavanja nadležnog tužilaštva i pokretanja pretkrivičnog postupka u cilju utvrđivanja eventualnih zloupotreba i ilegalnog prometa droga.

Izbegli kaznu

Na ovaj način D. K. je privrednom društvu „Galenika a. d.“ omogućila da izbegne sankciju propisanu Zakonom o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama.

Policijski službenici UKP nastaviće dalji rad na proveravanju prometa dijazepama i drugih psihoaktivnih kontrolisanih supstanci i prekursora koji se proizvode i stavljaju u promet u okviru poslovanja „Galenike a. d.“, a s primarnim ciljem da se utvrdi istinitost neslaganja uvezenih i utrošenih količina dijazepama u iznosu od oko 160 kg.

Osumnjičenoj D. K., po nalogu zamenika Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati i u tom roku će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedena u tužilaštvo.

Da li su znali za prikrivanje... Dejan Backović i Nenad Ognjenović Da li su znali za prikrivanje... Dejan Backović i Nenad Ognjenović

Slučaj „Galenika“


FABRIKU OŠTETILI ZA 75 MILIONA EVRA

Dejan Backović i Ivica Dačić

Dejan Backović i Nenad Ognjenović | Foto: Nebojša Marković

Krajem maja ove godine pripadnici UKP su, u saradnji s poreskom policijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapsili više osoba zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili preduzeće „Galenika a. d.“ za 75 miliona evra. Među privedenima je bio i Dejan Backović, nekadašnji predsednik Upravnog odbora i visoki funkcioner SPS.

Pored njega, za malverzacije je osumnjičeno još osam ljudi, a svi se terete da su oštetili „Galeniku“ u korist „Velefarma“.
Poslednji komentari
  • milovan Vreme: 13.06.2014 11:02h

    Kako su se lepo zaokruzili.!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP