Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! ISTRAGA

„Galenika“ preko
posrednika ojadila vozače!

Autor: Ivan Ninić | 01.02.2013 - 17:31:00h | Komentara: 10

Obavezne komplete prve pomoći koje je “Galenika” vozačima u Srbiji prodavala po ceni od 2.300 do 2.500 dinara za automobile i kamione (tip B) i oko 2.200 dinara za motocikle (tip A) ova državna farmaceutska kompanija proizvodila je po tri puta jeftinijoj ceni za posredničku firmu “Unilek”! Na taj način je “Galenika” ostvarila neto zaradu od svega 7,61 dinar po pakovanju za tip B, odnosno 10,99 dinara za tip A, pokazuje ugovor koji je potpisao tadašnji direktor “Galenike” Nenad Ognjenović, a do koga je ekskluzivno došao „Alo!“.

Nenad Ognjenović

Nenad Ognjenović | Foto: Nebojša Marković

Umesto da državna farmaceutska kuća koja je pakovala prvu pomoć vrši direktnu prodaju na tržištu ili da joj pripadne veći procenat zarade, enormnu maržu iz džepova vozača uzeli su upravo posrednik i preprodavci.


Povlašćen položaj

U godini kada je počela primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja „Galenika“ se nalazila u „povlašćenom“ položaju jer je bila među sedam firmi koje su imale validnu dozvolu za stavljanje u promet kompleta prve pomoći. Bez tog papira „Unilek“ nije bio spreman na saradnju. „U slučaju da Agencija ne izda u zakonom predviđenom roku dozvolu za stavljanje u promet kompleta prve pomoći, ovaj ugovor se može raskinuti na pismeni zahtev jedne od ugovornih strana ili sporazumno“, piše u članu 4 ugovora zaključenog između „Galenike“ i „Unileka“.

Naime, Ognjenović i beogradska firma „Unilek“ su 15. marta 2010. godine potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kojim je „Galenika“ na sebe preuzela obavezu da kod Agencije za lekove i medicinska sredstva izvrši registraciju kompleta prve pomoći, osigura ih od produktne odgovornosti i da obezbedi dozvolu za njihovo stavljanje u promet.

„Unilek“ se obavezao da će snabdevati „Galeniku“ svim obaveznim medicinskim sredstvima koje mora da sadrži komplet prve pomoći, i to za količinu od 1.000.000 kompleta za automobile i kamione (tip B) i 100.000 kompleta za motocikle (tip A).

Članom 15 ugovora predivđeno je da „Galenika“ pakuje i prodaje „Unileku“ komplet prve pomoći tip A po ceni od 773,61 dinar sa PDV-om, a tip B po ceni od 976,57 dinara sa PDV-om. Prvobitnim ugovorom bilo je predviđeno da „Unilek“ uplati „Galenici“

Komplete za prvu pomoć koje je vozačima prodavala po ceni od 2.200 do 2.500 dinara državna kompanija je u stvari radila za „Unilek” po tri puta jeftinijoj ceni

avans od 26 miliona dinara u dva dela, i to 10 miliona pet dana po potpisivanju ugovora, a 15 dana od uplate prvog avansa preostalih 16 miliona. Uprkos tome, tri meseca kasnije, Ognjenović je sa „Unilekom“ potpisao aneks ugovora, kojim je obavezu uplate avansa od 26 miliona umanjio na 10 miliona dinara!

Prva pomoć

Prva pomoć | Foto: Andrej Isaković

Tokom 2010. i 2011. godine „Galenika“ je prodala ukupno 79.442 kompleta prve pomoći tip A i 606.279 kompleta tip B firmi „Unilek“ i po tom osnovu ostvaren je prihod od 553.838.676 dinara bez PDV-a.

Iz kalkulacija troškova do kojih je došao „Alo!“ vidi se da je u poslu sa „Unilekom“, kada se oduzmu svi troškovi, čista neto dobit „Galenike“ za tip A pakovanja prve pomoći samo 10,99 dinara, dok je neto dobit za tip B još manja i iznosi svega 7,61 dinar. “Alo!” je ovim povodom juče kontaktirao sa upravom “Galenike”, ali su odgovori najavljeni za danas.

Prvi posao za posrednika?

Firma „Unilek“ d. o. o. iz Beograda, prema podacima Agencije za privredne registre, osnovana je 25. 1. 2010, odnosno nepuna tri meseca pre nego što je tadašnji direktor „Galenike“ Nenad Ognjenović potpisao ugovor o isporuci kompleta prve pomoći za motorna vozila i motocikle.

Galenika

Galenika | Foto: Nebojša Marković

Iste godine, ova firma sa svega tri zaposlena ostvarila je prihode od 896 miliona i neto dobit od 35,2 miliona dinara. Osnivač „Unileka“ je kiparsko preduzeće „Cleversign Holding LTD“.
Poslednji komentari
  • MIODRAG Vreme: 01.02.2013 18:12h

    Dokle cemo da pumpamo pare na kipar....???

  • Zoran Vreme: 01.02.2013 18:26h

    Kada je preuzeo funkciju od direktora iz DSSa SPSovac Obradović je nasledio u kasi 4,000 000 evra. Trebalo je biti veliki umetnik iliti lopuža pa dovesti Galeniku u ove dugove. Sramno!

  • Nislija Vreme: 01.02.2013 19:13h

    LOPOVI !!!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI !!! LOPOVI!!! svi u zatvor mamu v.. j.b.m

  • aleksandar VELIKI Vreme: 01.02.2013 21:47h

    e ovo je pravi udruženi zločinački poduhvat! podhitno raskrinkadi bandu... ko je i u čiju korist doneo inkriminisane članove novog ZOBSA, ko je vlasnik pomenute firme Unilek tj ko stoji iza kiparske firme „Cleversign Holding LTD i na kraju ko je sve to aminovao!?? to su pitanja na koja Dačić pod hitno MORA da nadje odgovore! vinovnike odmah pohapsiti i suditi im za organizovani kriminal!!!

  • BATA Vreme: 02.02.2013 00:27h

    Ikoliko nam dodu za onu plavu kutijicu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP