Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JOŠ UVEK SE SVAĐAMO OKO ISTORIJE

GAŠIĆ: Četnici nema šta da traže na paradi 16. oktobra!
ANTIĆ: Četnička obeležja zaslužuju mesto na vojnoj paradi

Autor: Agencije | 03.10.2014 - 10:52:00h | Komentara: 6

Zvanično izjednačavanje partizana i četnika neće se videti na vojnoj paradi jer, kako je objasnio ministar odbrane Bratislav Gašić, četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda.

Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković

Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković

– Zastave i drugi simboli koji će preovladavati tokom vojne parade biće oni koji se odnose i pripadaju oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, a među njima nema mesta za četnička obeležja i te priče – kazao je Gašić beogradskim medijima.

Oliver Antić: Četnička obeležja zaslužuju mesto na vojnoj paradi

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić izjavio je da je vojna parada prikladan način da se oda počast svim žrtvama antifašističke borbe, bez obzira na njihovu ideološku pripadnost.

Antić je za Danas rekao da pravda zahteva da i četnička obeležja budu na paradi, jer su i oni učestvovali u pobedi nad fašizmom.

- Za to postoje brojni dokazi. Pukovnik Albert Sajc, u to doba šef američke obaveštajne službe, napisao je u svom izveštaju da su gerilci Draže Mihailovića onemogućili snabdevanje Romelovih trupa, koji zbog toga nije osvojio Aleksandriju, što je imalo ogroman uticaj na dalji tok Drugog svetskog rata - rekao je Antić.

Oliver Antić

Oliver Antić | Foto: Rajko Ristić

Komentarišući najavu ministra odbrane Bratislava Gašića da na vojnoj paradi povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda 16. septembra neće biti mesta za četnička obeležja, Antić kaže da je “teorija relativiteta primenjiva i na istoriju”.

Na vojnoj paradi neće biti mesta za četnička obeležja jer proces rehabilitacije Draže Mihailovića još nije okončan, kaže Antić, i dodaje da bi to trebalo da se dogodi u naredna dva meseca i da će samim tim i njihova obeležja biti zastupljena u nekim budućim paradama.

Ipak, prema njegovim rečima, parada nije vreme da se iznose zamerke, jer pre svega predstavlja pomen svim žrtvama.

- Nikoga ne možemo da osuđujemo apstraktno. Svi ti ljudi su samo gledali kako da prežive. Politika i ideologija su došle naknadno. Nema smisla da govorim bilo šta što bi moglo da poremeti svečanost - naveo je Antić, koji je punomoćnik predlagača za rehabilitaciju Draže Mihailovića.


On dodaje da su “posmatrano sa makro stanovišta, i četnici i partizani, i Ukrajinci i Rusi bili na istoj strani.

- Učešće jednih ne isključuje ucešće drugih. Nema ničeg kontradiktornog u tome da svi budu zastupljeni. Ova vojna parada treba da predstavlja veliki događaj svih saveznika - rekao je Antić.


Ministar odbrane Bratislav Gašić ranije je rekao da na vojnoj paradi neće biti četničkih obeležja, jer četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda u Drugom svetskom ratu.


Organizacioni odbor vojne parade pobrinuće se, prema Gašićevim rečima, da ikonografija te svečanosti asocira na 100 godina od početka Velikog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda.


- Time će se baviti stručnjaci, oni će biti deo organizacionog odbora. Tome pristupamo jako ozbiljno i bez ikakvih improvizacija - rekao je Gašić.

Poslednji komentari
  • Nebojša Vreme: 03.10.2014 11:56h

    A šta je bilo 16 oktobra u Beogradu. Ja sam mislio da je Beograd oslobođen 20. oktobra.

  • jana Vreme: 03.10.2014 12:39h

    Na vojnim paradama koje ce upriliciti ova zemlja sa ovakvom vlascu nikada se nece ni pojaviti neko ko se ili borio ili zeleo drugaciju Srbiju ,zemlju koja bi imala cime da se ponosi i koja ne bi unistavala svoju mladost zarad bolesne ideologije vise i ne postoji.Tako da svi koji su se i za vreme Milosevica ,na svoj nacin borili protiv svih suludih razgranicenja i koji su bili za drzavu koja prvenstveno brine o svojim ljudima i koja stvara pogodno tlo za obrazovane ljude koji imaju gde da se iskazu ,a ne da beze bi bila zemlja cije bi oslobodjenje imalo smisla..I tj dan zato gubi svaki znacaj i samo lici na maskaradu.

  • grada Vreme: 03.10.2014 14:40h

    Doveli ste narod da jede na kontejner i dalje glumite partizane i cetnike!

  • pamukomiz Vreme: 03.10.2014 16:19h

    Neće biti četničkih obeležja, ali će u počasnoj loži sedeti četnički vojvoda i njegov savetnik Antić, koji se u par navrata presvlačio.

  • Lune Vreme: 04.10.2014 13:31h

    Četnici su sramota za srpski narod Na današnji dan pre 70 godina desilo se nešto čega se četnici nerado sećaju. Tog dana - 12. septembar 1944. - odrekao ih se kralj Petar II. Toga dana Petar II je u obraćanju stanovništvu Jugoslavije pozvao jugoslovenske narode da se ujedine i pristupe NOVJ „pod maršalom Titom“. „Svi oni koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga ni pred narodom, ni pred istorijom.“ Prethodno je 25. avgusta raspustio Vrhovnu komandu JVuO. Od tad četnici Draže Mihailovića postaju isključivo banditi i odmetnici - odmetnička banda koja ratuje protiv sopstvene države na strani nacističkog okupatora - iako su banda bili i pre toga.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP