Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR ODBRANE UMIRUJE GRAĐANE

Gašić: Narode, ne brinite za uloge u Srpskoj banci!

Autor: | 13.01.2015 - 12:42:00h | Komentara: 0

Ministar odbrane Bratislav Gašić apelovao je danas na građane koji imaju otvorene račune u Srpskoj banci da ne stoje u redovima, jer su svi ulozi apsolutno obezbeđeni, a rokovi za gašenje računa su produženi svuda gde za tim ima potrebe.

Bratislav Gašić

Bratislav Gašić

- Izjava jednog od direktora ekspoziture u Kraljevu izazvala je puno polemike i negativnih komentara građana. Moja molba za sve građane koji imaju otvorene račune u Srpskoj banci je da ne brinu, jer su njihovi depoziti apsolutno obezbeđeni - poručio je Gašić i dodao da će se Srpska banka uskoro baviti kreditiranjem isključivo namenske industrije u Srbiji.

Ministar odbrane je u izjavi Tanjugu rekao da će rok za gašenje tekućih računa u svim ekspoziturama te banke koje imaju veliki broj klijenata biti produžen. On je dodao da nema razloga ni za brigu oko dospelih obaveza, jer će i za njihovo vraćanje biti produženog roka .
- Jučerašnja vest da će građani morati da vrate kompletne kredite koje su uzeli u prethodnom periodu nije tačna. Moraju da vraćaju samo dospele obaveze, a biće im i za to produžen rok u skladu sa ugovorima koje su sa bankom potpisali. Oni će moći preko Pošte Srbije bez nadoknade da izmiruju svoje obaveze u narednom periodu - precizirao je ministar.
Dodao je da će biti produžen rok za zatvaranje i prenošenje tekućih računa u neke druge banke, tako da tamo mogu da primaju penzije i plate.

Upitan šta će biti sa klijentima Srpske banke koji su koristili čekove, Gašić kaže da će one već iskorišćene banka aktivirati u rokovima dospeća, dok očekuje da se oni neiskorišćeni vrate.
- Ako su čekovi, primera radi, iskorišćeni i naplata dospeva u naredna tri meseca, građani ne moraju da žure. Mogu svoje obaveze da izmire u naredna tri meseca. Ali, potrebno je da one neiskorišćene čekove vrate do roka koji im je banka dala - rekao je Gašić.
Vlada Srbije je, naime, još u decembru 2014. donela odluku o restruktuiranju Srpske banke, koja više neće raditi sa građanima, već samo sa namenskom industrijom.
Prvobitan rok da građani ugase svoje račune ističe 22. januara.
Direktor ekspoziture ove banke u Kraljevu, Vladimir Rakić izjavio je juče da su redovi ispred banke u tom gradu nastali jer je Srpska banka tu imala više od 11.000 računa, od kojih je oko 5.000 aktivno.

Gašić je s tim u vezi poručio da je na toj ekspozituri, koja je i najproblematičnija, juče stavljeno obaveštenje građanima da nemaju razloga da se sekiraju.
- Danas je iz Beograda poslata još jedna grupa zaposlenih u Srpskoj banci da pomognu kolegama u Kraljevu, jer veliki broj njih želi da zatvori račune. Uz ovu pomoć, sve će brže da ide, pa nema potrebe da građani stoje u redu u narednom periodu - rekao je Gašić.
I predsednica Izvršnog odbora Srpske banke Vesna Jokanović je rekla Tanjugu da je menadžment zbog jučerašnjih gužvi u ekspozituru Kraljevo uputio dodatan broj zaposlenih.
- Oni će pomoći kolegama kako bi svi klijenti bili usluženi i obavili sve poslove zvog kojih su došli. Takođe, menadžment je pratio gužve i u ostaliom ekspoziturama po Srbiji, a ukoliko bude bilo potrebe, uputićemo određen broj zaposlenih i u druge gradove - rekla je Jokanović.
Da klijenti Srpske banke nemaju razloga za brigu, juče je poručio i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić. On je rekao da će svi poslovi Srpske banke za građane verovatno biti preneti u Poštansku štedionicu, budući da će se Srpska banka baviti samo namenskom industrijom.
Ministar odbrane je naglasio da će Srpska banka u narednom periodu puno raditi sa fabrikama namenske industrije i podvukao da će značaj biti višestruk.
- Uspeh je što je ova banka sačuvana, što je sačuvana i dozvola, a prvi rezultati viće vidljivi već ove godine. Maksimalne rezultate od te banke očekujemo u 2016. jer ćemo moći da kreditiramo namensku industriju koja je do sada od stranih banaka uzimala kredite po jako visokim kamatama - rekao je Gašić Tanjugu.
On je naveo i da će svi plasmani banke biti osigurani, jer su fabrike namenske industrije državne.
- Neće više moći da se radi sa privatnim kompanijama i da se dogodi da neko ne vrati kredit. Garancije koje je Srpska banka izdala fabrikama namenske industrije za izvoz naoružanja su jako značajne za nas. Nijedna druga banka ne želi da izda garancije za izvoz naoružanja na neko treće tržište - ističe Gašić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP