Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IZVEŠTAJ ZAŠTITNIKA GRAĐANA

Gašić ometao istragu i iznosio neistine!

Autor: Tanjug | 17.06.2015 - 10:38:00h | Komentara: 1

Zaštitnik građana Saša Janković u izveštaju o incidentu na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove septembra 2014. kad su pripadnici Žandarmerije naneli povrede Andreju Vučiću, Predragu Malom i dvojici pripadnika "Kobri", pozvao je ministre Nebojšu Stefanovića i Bratislava Gašića da utvrde odgovornost onih koji su prekoračili ovlašćenja.

Saša Janković, ombudsman

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

U postupku kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva odbrane, Vojnobezbednosne agencije (VBA) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u pogledu poštovanja prava građana koji je pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, Zaštitnik građana naveo je koja su prava građana prekršena, propuste MUP-a, Ministarstva odbrane i VBA, ali i dao preporuke kako bi se otklonili uočeni nedostaci.

Propusti MUP-a
U izveštaju između ostalog se navodi da su pripadnici Žandarmerije upotrebili prekomernu silu i da nisu "bez odlaganja pružili ili pozvali potrebnu medicinsku pomoć povređenima". Kako se navodi, policija nije obezbedila i izvršila uviđaj na mestu događaja, niti je "na Zakonom propisan način privremeno oduzela pištolj od pripadnika Vojne policije".

Prebijanje  Andreja Vučića

Prebijanje Andreja Vučića | Foto: RAS

Zaštitnik građana takođe navodi da je MUP odbio da dostavi tražene podatke Zaštitniku građana, već je to učinio tek nakon otvaranja postupka kontrole.

Propusti Ministarstva odbrane
Kad je reč o propustima Ministarstva odbrane, Saša Janković navodi da su pripadnici Vojne policije "mimo zakonom utvrđenih nadležnosti i delokruga obezbeđuju određena lica van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", kao i da policija nije bila obaveštena o tome.
U izveštaju se navodi i da je ministar odbrane Bratislav Gašić "izneo činjeničnu tvrdnju da pripadnici VBA nisu uzimali izjave o događaju od građana, što je u daljem toku postupka dokazano kao neistina".
"Ministar odbrane naložio je VBA da postupa u slučaju u kome nije bilo pravnog osnova za postupanje Agencije", navodi Janković i dodaje da je ometao Zaštitnika građana u kontroli rada VBA.

Propusti VBA
Sama VBA, navodi Janković, postupila je nezakonito jer je, po nalogu ministra odbrane, prikupljala podatke uzimajući izjave od fizičkih lica i oduzimajući predmete od pravnih lica iako stvar o kojoj se radi nije bila u Zakonom utvrđenoj nadležnosti te agencije.
"VBA, kada je već prikupila podatke od građana (pogrešno) smatrajući da su se stekli Zakonom propisani uslovi za to, nije o svim stečenim saznanjima od značaja za postupke u toku preko Ministarstva odbrane upoznala nadležno javno tužilaštvo, niti odmah Zaštitnika građana", navodi se u izveštaju.

Drugi snimak napada na Andreja Vučića

Drugi snimak napada na Andreja Vučića

Dodaje se da je VBA postupila nezakonito zato što "nije u potpunosti sarađivala sa Zaštitnikom građana u zakonom propisanom postupku kontrole, jer nije u ostavljenom roku dostavila sve podatke kojima raspolaže, a neke ni nakon isteka ostavljenog roka".
"Direktor VBA nije odbio nalog ministra odbrane da preduzme određene mere i radnje u stvari van zakonom utvrđene nadležnosti VBA, niti ga upozorio na nezakonitost naloga, već je nalog sproveo kao zakonit", naveo je Janković.

Pare nisu problem,  para nema:  Bratislav  Gašić

Ometao Zaštitnika građana u kontroli VBA: Bratislav Gašić | Foto: Vesna Lalić

Zaštitnik građana uputio je preporuke Ministarstvu unutrašnjih poslova da utvrdi disciplinsku odgovornost za prekoračenje policijskih ovlašćenja, da utvrdi zbog čega nije izvršen uviđaj posle događaja, kao i zbog čega pištolj nije oduzet i vraćen u skladu sa propisanom procedurom.
Preporuke Ministarstvu odbrane su da pokrene, ako smatra za potrebno, inicijativu za izmenu Zakona o Vojsci u delu kojim je propisana nadležnost Vojne policije za vršenje poslova obezbeđenja ličnosti, kao i Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji u delu u kome je propisan krug subjekata koje VBA kontraobaveštajno štiti.
Takođe, preporučuje se da Ministarstvo odbrane "obezbedi da obavljanje vojnih zadataka bude organizovano tako da drugi državni organi budu u potrebnoj meri obavešteni i sa njima koordinirano izvršenje vojnih zadataka".
"Ministar odbrane neće davati nezakonite naloge i uzdržaće se od mešanja u kontrolu rada VBA", navodi Janković u izveštaju.
Od VBA, između ostalog, traži se da skine oznaku tajnosti sa određenih dokumenata koji su datirani na dan incidenta.
U dokumentu se navodi da MUP, VBA i Ministarstvo odbrane imaju rok od dva meseca da obaveste Zaštitnika građana da li su i u kojoj meri postupili po preporukama.
Poslednji komentari
  • josb uvek smrdis Vreme: 17.06.2015 15:08h

    jankov kad odes u penziju dje ces posle na odmaranje...u Pokapabanu ako znas dje je to.......idealno mesto za tebe sm.... sve podvuceno crvenim zigzag control cega...............

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP