Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR NAMEŠTA SVOG ČOVEKA

Gašić ruši Dikovića, gura svog zemljaka!

Autor: Ekipa Alo! | 06.05.2015 - 13:29:00h | Komentara: 8

Iako zvanično u resoru odbrane nema nikakvog sukoba, kako “Alo!” nezvanično saznaje obe “zaraćene” strane - ministar Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, ne odustaju od zamisli da zagospodare vojskom. Prema našim saznanjima Gašićeva namera je da na Dikovićevo mesto postavi svog zemljaka, general-pukovnika Jovicu Draganića koji trenutno obavlja dužnost zamenika načelnika Generalštaba VS.

Ko je jači: Gašić i Diković odmeravaju snage

Ko je jači: Gašić i Diković odmeravaju snage | Foto: Dušan Milenković

Izvor “Alo!” blizak bezbednosnim strukturama tvrdi da ni skoro dva meseca posle udesa vojnog helikoptera MI-17 a potom i objavljivanja dva izveštaja vojnih komisija, uz protivljenje Dikovića koji se nije libio da to i javno kaže, ni jedna ni druga strana ne odustaju kontrole nad vojskom kao jednom od najvažnijih poluga vlasti, a Diković kao adut na svojoj strani ima predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji po Ustavu komanduje vojskom i imenuje načelnika Generalštaba. Nikolić ne želi postavi Gašićevog čoveka, jer bi tako izgubio sav uticaj, a zbog nekih ranijih nesuglasica nije u najboljim odnosima sa Gašićem.


Diković može u penziju!


Načelnika Generalštaba na predlog ili uz mišljenje ministra odbrane ukazom postavlja predsednik države kao vrhovni komandant Vojske. Takođe, ukazom predsednika on može biti smenjen ili penzionisan.
- Upravo jedna od opcija, ukoliko se postigne dogovor da Diković više ne bude na ovoj funkciji, je njegovo penzionisanje. On već ima uslove za penziju. Uostalom, sa mesta načelnika GŠ pre nekoliko godina je penzionisan Zdravko Ponoš koji je bio i mlađi od Dikovića - priča izvor iz Vojske Srbije.

- Dve struje su nepomirljive i najverovatnije će ovu pat poziciju morati da preseku premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić u četiri oka. Nije tajna da Gašić želi da obezbedi leđa tako što će na čelo vojske progurati svog zemljaka Draganića na čiju odanost može da računa.

Ni druga strana ne sedi skrštenih ruku pa je prema pojedinim saznanjima predsednik ministru Gašiću kao “utešnu nagradu” predložio državnu funkciju van Vlade - tvrdi izvor “Alo!”.


Prema našim saznanjima varijanta po kojoj bi Gašić bio udaljen iz resora odbrane “ne pije vodu” pošto je on pored funkcije u Vladi i potpredsednik SNS pa bi se to moglo negativno odraziti na ugled stranke.
Sa druge strane, predsednik Nikolić, koji očigledno nije zadovoljan pozicijom “engleske kraljice” i hoće da ima više poluga vlasti u svojim rukama za žrtvovanje Dikovića i ustupanje njegovog mesta Gašićevom kandidatu sigurno bi tražio da bude “namiren” na drugoj strani.
Jedna od spekulacija koja se poslednjih dana pojavila u javnosti bila je da će predsednik zatražiti promenu Ustava koja bi mu donela više izvršne vlasti i povećala trenutno slabašan uticaj u državi.

Jovica Draganić

Jovica Draganić | Foto: Vojska Srbije

Draganić vazduhoplovac

General Jovica Draganić rođen je u Malom Šiljegovcu kod Kruševca 1960. Vazduhoplovnotehničku vojnu akademiju završio je 1984. godine a na poziciju zamenika načelnika Generalštaba VS postavljen je sa funkcije direktora Inspektorata Ministarstva odbrane. Oženjen je i otac dvoje dece.

Poslednji komentari
  • Mislim Vreme: 06.05.2015 13:52h

    Da li ih vise niej sramota.Vojska je ogledala drustva.A oni svaki drugi dan pune clanke po novinama.SRAMOTA

  • miki Vreme: 06.05.2015 14:58h

    Da li je moguce da se uz pomoc Gasica, vojska unistava. Predsednice Nikolicu, kao Vrhovni komandant, sta cekas. Struka je jedno, general Dikovic je skolovani oficir i zivot dao vojsci u kojoj radi. Skloni Gasica m, bez UCENA , vrati ga odakle je dosao.Unistice vojsku , posvadjace oficire . UZMITE SE U PAMET:

  • dejan Vreme: 06.05.2015 15:55h

    ako je vec tako i ako zelite red u vojsci imate coveka bez mrlje,generala potpukovnika Milosava Simovica,verujem da bi za kratko vreme vratio maksimalno poverenje vojsci Srbije

  • vitez Vreme: 06.05.2015 17:08h

    U ovoj državi sve je moguće, možda izmisli Gašić i drveni šporet.

  • major Vreme: 06.05.2015 17:39h

    I jedan i drugi napolje iz vojske, unistili su je svaki na svoj nacin. Dikovic ne uziva ugled u oficirskom koru i to znaju i vrapci na grani komandna linija ne funkcionise sto se videlo i prilikom pada helikoptera. Odmah Dikovic u penziju.. Sto se tice Gasica posle sramne naredbe za helikopter da je imao i malo obraza otisao bi sam. Generala Simovica postaviti za NGS pa cete svi videti kako ce vojska vrlo brzo izgledati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP