Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TVRDE RUSI

Gavrilo Princip je terorista!

Autor: Alo.rs | 16.04.2015 - 23:39:00h | Komentara: 4

Gavrilo Princip je u moskovskom Centralnom muzeju oružanih snaga Rusije predstavljen keo terorista organizacije Mlada Bosna!

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip

Usred muzeja je, naime, postavljena njegova slika, a ispod je navedeno da je 28. juna 1914. godine ovaj "terorista" smrtno ranio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu.

Iako je prilično iznenađenje da je Princip u Rusiji, koja slovi za zemlju naklonjenu Srbiji, okarakterisan kao terorista, istoričar Predrag Marković za Kurir objašnjava da to ipak nema negativnu konotaciju.

- Reč terorista je kroz istoriju menjala smisao i ne nosi isto značenje sada kao s početka 21. veka. Rusi mnoge svoje pozitivne istorijske ličnosti nazivaju teroristima, to je veoma česta pojava. Ranije je to bilo ime za one koji su krivi za masovna ubistva civila. Princip nije bio terorista, već ustanik, a što se tiče ruske akademske javnosti, i unutar nje postoje različita viđenja istorije, to nije iznenađenje - kaže Marković, a sličan stav ima i njegov kolega Čedomir Antić.

- Nije isto biti terorista tada i danas, nije isto izvršiti atentat na čoveka koji je na čelu demokratske države i vladara koji vlada mimo ustava i koji je obespravio više od 90 procenata stanovništva BiH. Moguće je da deo ruske javnosti zaista smatra da je on terorista, a to potiče iz uverenja da je do Prvog svetskog rata došlo prerano za Rusiju i da je doprinelo propasti ruskog carstva - kaže Antić.

Poslednji komentari
  • walter Vreme: 17.04.2015 00:35h

    Rusi ko rusi prodane duse,setite se bombardovanja kako su pretili obecavali ne sme niko da vas takne kad ono prc Milojka Ameri nas razvalise Rusi se ogrebali za koji dolar i naravno clasika pojeo vuk magarca!!!

  • Драгомир Vreme: 17.04.2015 06:30h

    ГАВРИЛО ПРИНЦИП је атентатор који је потпуно непотребно убио Фердинанда и његову супругу Софију!Тим чином изазвао је Први светски рат у коме је становништво Србије страховито пострадало.Фердинанд је као хришћанин био наклоњен србима а убиство његове супруге Софије је још већа брука и срамота.Један познати дневни лист из Београда је у наставцима писао о Гаврилу.Тада смо сазнали да је као омладинац био склон багатом понашању и тучама.Његови другари си причали да је само он могао да уради тако нешто на несрећу целог српског народа!И БОСАНСКИ СРБИ БИ МУ У БЕОГРАДУ ПОДИГЛИ СПОМЕНИК КОЈИ БИ И ПРЕМИЈЕР ВУЧИЋ,КАКО ЈЕ РЕКАО,РАДО ОТКРИО?Атентатор Гаврило је био малолетан када је извршио кукавички чин убивши две особе!

  • mima Vreme: 17.04.2015 07:54h

    A kako se zove onaj koji izvrsi atentat? Da li se mozda zove heroj? To samo mi mozemo da proglasimo herojskim cinom. Koliko je zrtava bilo, nakon ovog nepromisljenog cina od strane jedne grupe klinaca? Trebalo bi da se stidimo ovog cina, zbog koga smo krvlju platilo...

  • gedža Vreme: 17.04.2015 09:12h

    za sve druge je terorista, samo izgleda za nas srbe da je heroj.? ko zna, možda će i on biti uslov za ulazak u eu, ako ga se ne odreknemo i proglasimo za teroristu. od ove vlasti me ne bi ništa čudilo. kako nam je god stizala demokratska vlast svima smo se naizvinjavali za ratove. sad je red i na bivše austrougare. ima li na svetu gorih govana od srba. nema, i treba da nam se seme zatre kad smo ovakvi glupaci. a što se tiče takozvane bratije rusa, proći će gore nego mi, neće znati šta ih je snašlo. živi bili pa videli.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP