Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APELACIONI SUD ODLUČIO DA JE SLUČAJ „JUGOSKANDIK“ ZASTAREO

Gazda Jezda nije kriv!

Autor: B. Jelovac | 19.10.2013 - 19:00:00h | Komentara: 1

Apelacioni sud preinačio je presudu i usled apsolutne zastarelosti odbacio sve optužbe protiv Jezdimira Vasiljevića (65), poznatijeg kao Gazda Jezda, vlasnika nekadašnje piramidalne štedionice „Jugoskandik“ i ostale četvorice optuženih.

Jezdimir Vasiljević

Posle 20 godina oslobođen optužbi: Jezdimir Vasiljević| Foto: Rajko Ristić

Preinačena presuda kojom
je Jezdimir Vasiljević zbog
malverzacija sa deviznim štednjama devedesetih bio
osuđen na pet godina zatvora

Gazda Jezda je prvostepenom presudom bio osuđen na pet godina zatvora, međutim, apelacija je u svojoj odluci prekvalifikovala krivično delo za koje se tereti čime je utvrđeno da je nastupila zastarelost, zbog čega je oslobođen.

Jezda tuži državu?
Vasiljević je na dan izricanja sada ukinute prvostepene presude 20. februara 2013. godine pušten iz pritvora, pošto je u njemu proveo taman pet godina na koliko je bio osuđen. Do njegovog komentara niti odgovora na pitanje da li sada namerava da tuži državu zbog tih godina iza rešetaka, na šta ima prava, juče nismo uspeli da dođemo. Njegovi prijatelji kod kojih sada stanuje kratko su nam rekli da će Gazda Jezda sledeće nedelje sazvati konferenciju za medije na kojoj namerava da iznese istinu o tome ko je zapravo opljačkao štediše u Srbiji.

Osim Gazda Jezde, za malverzacije kojima je oštećeno na hiljade građana Srbije devedesetih godina, na optužnici su se nalazili Milorad Vukotić, direktora banke Privatne privrede Crne Gore i odgovorna lica u „Jugoskandiku“ Dragan Antonijević, šef trezora, Ljubivoje Šundić, savetnik v.d. direktora, i Stevan Protić, v.d. direktor. U optužnici se navodi da su tokom 1992. i 1993. godine u Beogradu i Podgorici zloupotrebom službenog položaja pribavili sebi i drugim licima protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 58,29 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

- Presudom Višeg suda u Beogradu od 20. februara 2013. godine Vasiljević i Vukotić, kom se sudilo u odsustvu, osuđeni su na po pet godina zatvora, dok su ostala trojica bila oslobođena optužbi. Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog dela - navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Jugoskandik

Niko neće da odgovara za propale pare: Štediše „Jugoskandika“

Apelacija je delo prekvalifikovala iz zloupotrebe službenog položaja u zloupotrebu položaja odgovornog lica, za šta je zaprećena kazna 10 godina zatvora, a rok za zastarelost 20 godina, te je ovo delo za Gazda Jezdu apsolutna zastarelost nastupiloa 6. marta ove godine, kao i za trojicu ostalih optuženih, dok je za Vukotića nastupila 15.septembra ove godine. Sud će narednih dana povući i poternicu za Vukotićem, koja je raspisana krajem 2011. Otuda na kraju u maratonskom sudskom procesu niko neće odgovarati što je na hiljade ljudi ostalo praznih ruku. Svi oni su početkom devedesetih godina širom Srbije ulagali novac u „Jugoskandik“, kako bi uz visoke kamate izvukli veliki profit za kratko vreme. Neki su zbog toga prodavali i nekretnine, vozila i dragocenosti da bi novac uložili u štedionicu.

Znalo se da će biti oslobođen
Advokat Dragoljub Đorđević, koji je bio Vasiljevićev branilac dve decenije, kaže da je od početka suđenja bilo jasno da on neće moći biti osuđen.
- „Jugoskandik“ je bio privredno društvo, a ne banka, i imalo je ugovor sa bankom Privatne privrede Crne Gore. Otuda „Jugoskandik“ nije imao obavezu da isplaćuje staru deviznu štednju, već pomenuta banka koja ju je i isplatila u velikoj meri u Crnoj Gori i potom se volšebno ugasila. Sve što je Jezda radio je uz podršku tadašnjeg guvernera i vlasti, te je država zapravo ta koja je manipulisala građanima. Otuda za državni kriminal na najvišem nivou on i ne može odgovarati - kaže Đorđević.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 20.10.2013 08:52h

    150.000 /sto pedeset hiljada evra/ koje ce dobiti na osnovu tuzbe,NEKA MU ISPLATE ONI KOJI SU GA PRVOBITNO POSLALI U ZATVOR...ILI....OVI KOJI SU GA OSLOBODILI.ZASTO TUDJE SVINJARIJE UVEK MI PLACAMO A NE ONI KOJI SU IH NACINILI.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP