Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVA NIJE UPLAĆIVALA DOPRINOSE

Gde nestaše pare za penzije sa Kosova?!

Autor: A. O. | 08.04.2015 - 23:14:00h | Komentara: 5

Više stotina radnika koji su u periodu od 1995. 1999. godine bili zaposleni u nekoj od institucija na Kosovu i Metohiji ostali su bez uplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje. Da paradoks bude veći, njihov poslodavac bila je država, najviše je zdravstvenih radnika, a i ima i zaposlenih u Elektrodistribuciji. Penzije su im zbog toga znatno manje, jer PIO fond im te godine ne priznaje prilikom obračuna.

Čelnici Fonda se terete da su za poslednjih  nekoliko godina velikom broju ljudi bez  radnog staža obezbedili penzije i time  oš

Nije poznat tačan broj radnika kojima na Kosovu nisu uplaćivani doprinosi | Foto: Boško Karanović

 Pavo Štrbac iz Obilića, koji je bio zaposlen u Elektrodistribuciji Kosova, ostao je bez četiri i po godine osiguranja.

- Pre nekoliko godina sam dobio rešenje za penziju i te godine su mi odbijene. U to vreme nije postojala država Kosovo, već nam je naša Srbija uskratila parava. Sve moje kolege imaju isti problem, a da zlo bude veće, uglavnom smo svi radili u državnim institucijama - kaže on.
Kako saznaju "Večernje novosti", ovaj problem o kome se godinama ćutalo trebalo bi da bude rešen do kraja aprila, a samo u zdravstvu ih je na spisku 1.171.
Novac za uplatu nedostajućih godina u radnim knjižicama zaposlenih na Kosovu kao i otpremnine obezbediće ministarstva zdravlja i finansija. 
Poslednji komentari
  • kostadin Vreme: 09.04.2015 04:46h

    Pojeli ste sve kao pirane Kosovari. Dobijate po dve plate, stuja zabadava, roba bez PDV, gorivo od KNEZ a - švercovano i nekvalitetno. Dobijali ste stanove u srbiji, zidali kuće nez papira gde ste hteli, prodavali nekretnine šiptarima protiv zakona, itd itd. Dokle ?

  • bole Vreme: 09.04.2015 13:19h

    saljem jos jedan komentar zbog Kostadina posto mi prosli komentar ocigledno redakcija nece pustiti .Voleo bih da dogjes kod mene na Kosovu i da budes moj gost da vidis kako mi tamo primamo dve plate i kako dobijamo sve besplatno ja za tvoju inforamciju primam 11000 dinara mesecno struju placam oko 100 eura mesecno roba koja je ovde najmanje duplo skuplja nego u centralnom delu Srbije a sto se penzija tice svakom penzioneru sa KIM ne priznaju najmanje po dve godine radnog staza a sto se nekretnina tice lazes da se zidaju kuce bez papira jer samo sto ne naplate i vazduh za razliku od vas koji ne placate nista neki ni struju .I nemoj da lupas ono sto ne znas.I samo da znas i ja sam drrzavljanin Srbije kao sto si i ti valjda i imam ista prava kao i onaj u Beogradu.

  • bole Vreme: 09.04.2015 13:22h

    bole, i jos nesto ti bar imas SLOBODU sto mislim da je najbitnije.

  • Зоран са Космета Vreme: 09.04.2015 15:42h

    Костадине, овим коментаром ти си испунио годишњу квоту глупости и саветовао бих ти да се више не јављаш - ако Бога знаш! Пре свега, ми нисмо Косовари, већ - Косовци! (Косовар је шиптарска реч). Већина нас је одласком са КиМ остала без посла, кућа, стана, њива, шума, а неки и без најрођенијих... Многи су нашли уточиште у колективним центрима. Нити смо добијали станове, нити зидали куће - бар не већина! Ми који смо 1999. остали без посла (не својом кривицом) данас добијамо по 8.500 динара, да од тога преживљавамо. Кад испунимо услове за пензију, стаж и примања са Космета не улазе у основицу! Кажу да је евиденција изгубљена (?) У ствари, ми смо жртвовани да држава Србија не би исплаћивала пензије и Шиптарима... И зашто је, мајке ти, продавање куће било коме - противзаконито? ДОКЛЕ, питаш! Па све дотле док Шиптари не дођу и до твог кућног прага, протерају те и омогуће ти да добијеш све ове "привилегије" на којима нам завидиш...

  • bole Vreme: 09.04.2015 17:05h

    I jos nesto zeleo bih da pozelim Kostadinu, da i on prima dve plate i da mu je sve besplatno kao nama do kraja zivota i da nema kome da se pozali kako mu je sve lepo kada ti je sve besplatno, a da ima i SLOBODU kao sto je i mi dole imamo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP