Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BRITANSKI „GARDIJAN” OTKRIVA:

Gde se i kako Ratko Mladić krio 14 godina!

Autor: Ekipa Alo! | 04.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 2

Na osnovu razgovora sa rodbinom Ratka Mladića, sudskih dokumenata i izveštaja srpskih i međunarodnih istražitelja, koji su ga uhapsili 2011. godine, britanski „Gardijan“ je napravio hronologiju njegovog skrivanja.

Uglavnom se  skrivao po Srbiji: Ratko Mladić

Uglavnom se skrivao po Srbiji: Ratko Mladić | Foto: Reuters

Priča počinje sa vojnim oficirom Milanom Gunjom, koji je video Mladića u vojnom odmaralištu na Rajcu 1997. godine, odakle je mesec dana kasnije prebačen, navodno u Stragare kod Kragujevca, takođe u vojno odmaralište.

Zahtevan prema telohraniteljima


Mladić je, prema pisanju “Gardijana”, bio zahtevan prema muškarcima i ženama koji su brinuli o njemu. Tražio je toplo mleko s medom ujutro pre gimnastike, hrana je morala da bude sveža. Vodio je računa o svom izgledu, brijao se svaki dan i imao je običaj da kaže: “Onako kako izgledaš na dan smrti, tako ćeš izgledati i u zagrobnom životu.”

General Đorđe Ćurčin ispričao je kako je izgledao tipičan dan s Mladićem dok je bio begunac: „Razgovarali smo, šetali smo se kroz šumu, igrali smo šah. Igrali smo i karte i stoni tenis.

Zatim bismo ručali i ponovo odlazili u šetnju kroz šumu“. Za njegovu ličnu zaštitu u Beogradu bilo je zaduženo 10 telohranitelja, a pored njih, Mladić je imao i kuvara, čak i ličnog kelnera.

Izvesno vreme provodio je u svojoj porodičnoj kući u ulici Blagoja Parovića u Beogradu, odakle je odlazio u restorane i na fudbalske utakmice.

„One noći kada je Milošević uhapšen, Mladić je bio u svom stanu, iz kog je iste noći otišao”, kaže Ćurčin i dodaje da je general bio čvrsto rešen da se ne preda živ. Nakon toga je krenulo seljenje od vojne baze Krčmar, preko Bosne, pa ponovo u Srbiju, u solitere na Novom Beogradu.
Stanovao je samo nekoliko zgrada od Radovana Karadžića, ali je moguće da se ipak nisu sreli. Postoje dokazi da se krio u podzemnim bunkerima u kasarni u Topčideru, gde su dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović ubijeni 2004, navodno zato što su ga videli.
Mladić se vratio u ulicu Jurija Gagarina 2005. godine, ali u drugi stan. U decembru te godine premešten je u selo Ljuba, kod Sremske Mitrovice. Februar 2006. proveo je u Maloj Moštanici, kod brata Miroslava. A posle toga, prema zvaničnoj verziji, živeo je u Lazarevu kod rodbine gde je i uhvaćen.
Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 04.04.2013 08:56h

    Ratko Mladic nije trebao nigde da se krije,prvo zato sto je Srbin,zato sto je uradio puno toga za Srpski narod koji mu mora ostati uvek zahvalan i jeste.Kakovec jednom englezi ameri i nemci ne ostave nas na miru nek gledaju svoja posla.,

  • @sasa Vreme: 05.04.2013 02:41h

    sasa kazes nije trebao da se krije.Pa zasto se onda krio?Onaj ko nije okrvavio ruke tudjom krvlju nije se ni krio ,mada je takvih u ovom ratu bilo jako malo.A i on sam je znao da je tako pa se zato i krio a samim tim ukopavao gradjane srbije u blato za ono sto je uradio gradjanima Bosne.Da je bio pravi srbin,general i rodoljub ne bi se krio i ne bi dozvolio da narod ispasta zbog njegovih nedela vec bi se predao sam i odgovarao za zla koja je ucinio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP