Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODRŽAN PRAJD

Gej poljubac u inat mržnji! (FOTO)

Autor: M. S. Prelić | 29.09.2014 - 09:00:00h | Komentara: 0

„Parada ponosa“ prvi put je mirno održana na beogradskim ulicama! Doduše, uz do sada neviđene mere obezbeđenja, ali za razliku od 2010. godine, sada je sve proteklo bez većih incidenata i masovne evakuacije učesnika policijskim „maricama“.

Ljubav je pobedila

Ljubav je pobedila | Foto: Đorđe Kojadinović

Okupljanje učesnika „Parade ponosa“ počelo je oko 11 sati na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša, ispred zgrade Vlade Srbije. Šetnja od zgrade Vlade Srbije počela je tačno u 12.45, nakon odbrojavanja od deset do jedan. Među šetačima je bio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je rekao da mu je premijer Vučić odobrio ušešće na „Paradi“.

- Kad mi je Vučić rekao da neće doći, pitao sam ga da li ja mogu da prisustvujem, jer je to izuzetno značajan događaj za Beograd, s čim se on složio - rekao je Mali.

Ljubav ispod  zastave duginih  boja

Ljubav ispod zastave duginih boja | Foto: Mladen Šurjanac

Povorka je praćena zvonima sa obližnje crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. U trenutku kada je povorka stigla do raskrsnice Masarikove i Kneza Miloša, šetači su zastali i, dok su zvona još odjekivala, u tišini razvili transparent s natpisom „Za sve žrtve nasilja u Srbiji“. Nakon kraćeg odavanja pošte, šetnja je uz pesmu i veselje nastavljena ka platou ispred Skupštine Beograda, gde su se okupljenima obratile mnoge zvanice, među kojima i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.
- Ovo je novi početak efikasne borbe protiv diskriminacije. Ovo je poruka LGBT zajednici, ali i onima koji žele nasilje i govor mržnje - rekao je Devenport na tečnom srpskom i zahvalio se svim državnim organima Srbije što su omogućili da šetnja protekne mirno.

Ambasador SAD Majkl  Kirbi i Tanja Miščević

Ambasador SAD Majkl Kirbi i Tanja Miščević | Foto: Mladen Šurjanac

Član organizacionog odbora „Parade ponosa“ Boban Stojanović izjavio je da je „Prajd“ pokazao „da smo sposobni da volimo“.

- Za kraj vam poklanjamo jedan poljubac, da vidite da nije ništa strašno - rekao je Stojanović i na govornici se poljubio sa svojim desetogodišnjim partnerom Adamom Puškarom, nakon čega je dodao: „Vidimo se 2015.“.
Stojanović je za „Alo!“ dodao da je zadovoljan šetnjom, koja je protekla mirno.

Više od 1.000 pripadnika  LGBT zajednice prošetalo  je gradom bez incidenata

Više od 1.000 pripadnika LGBT zajednice prošetalo je gradom bez incidenata | Foto: Mladen Šurjanac

- Nakon ovoga očekujem kontinuitet „Prajda“ i da svake naredne godine bude sve sigurniji i masovniji - rekao je za naš list Stojanović.
„Parada ponosa“ završena je oko 13.55, nakon čega su se učesnici razišli. Onima koji su ipak strahovali, ponuđen je prevoz vozilima policije, ali je velika većina otišla pešice i mirno prošla kroz policijske kordone.

Diplomate, ministri, opozicija i Mali uz LGBT aktiviste

Među više od 1.000 pripadnika srpske LGBT zajednice, njihovih prijatelja i članova porodica bilo je i mnogo predstavnika diplomatskog kora - ambasador SAD Majkl Kirbi i njegov zamenik Gordon Dugui, ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i drugi, što je okupljene uverilo da nikakvih incidenata neće biti. U povorci su se našli i brojni domaći političari, sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim na čelu. Tu su bili i ministri Kori Udovički, Jadranka Joksimović i Ivan Tasovac, šefica pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević, funkcioneri DS Gordana Čomić, Borislav Stefanović, Vladimir Todorić, Goran Ješić, lider LDP-a Čedomir Jovanović... Među učesnicima su bili i režiseri Srđan Dragojević i Srdan Golubović, spisateljica Biljana Srbljanović i drugi.
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP