Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REAKCIJA

Gej strejt alijansa pozdravila odluku Ustavnog suda o "Paradi ponosa"

Autor: Tanjug | 29.04.2013 - 22:54:00h | Komentara: 0

Gej strejt alijansa pozdravila je večeras odluku Ustavnog suda Srbije kojom je zaključeno da je Srbija zabranom "Parade ponosa" 2011. godine povredila Ustavom garantovana prava na slobodu okupljanja.

"Iako ova ustavna žalba od strane Suda nije usvojena u celosti, već delimično, vrlo je značajno što je Sud ovom odlukom konstatovao da je organizatorima Prajda 2011. bilo povređeno 'pravo na sudsku zaštitu', pravo na pravno sredstvo, a posledično i pravo na slobodu okupljanja", navodi se u saopštenju te organizacije.

Parada u četiri zida

Parada u četiri zida | Foto: Milorad Milanković

 Ustavni sud je, kako se dodaje, odlučujući o ustavnoj žalbi povodom zabrane Prajda 2011. odbacio kao ustavnopravno neutemeljen njen deo koji se odnosi na povredu člana 21. Ustava, odnosno da je prilikom zabrane izvršena diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i ocenio da je "nadležni organ zabranio sve javne skupove i skupove u pokretu prijavljene za isti ili prethodni dan kada i Prajd 2011.

"Zabrinjavajuće je što se u obrazloženju odluke UŠ potvrđuje da je donošenju osporenog akta (zabrane Prajda) prethodila opsežna i detaljna bezbednosna procena MUP-a koja je 'sačinjena na osnovu konkretnih i taksativno izloženih prikupljenih činjenica i podataka', a koja je upućivala na to da će 2. oktobra 2011.doći do narušavanja javnog reda i mira, oštećenja privatne i javne imovine i diplomatsko-konzularnih predstavništava", ističe se u saopštenju.
GSA, kako se dodaje, pozdravila je i inicijativu Ustavnog suda da pokrene postupak ocene ustavnosti Zakona o okupljanju građana jer "iz razloga iznetih u navedenoj odluci (o zabrani Prajda 2011.) proizilazi da uzrok potvrđenih povreda prava predstavlja sistemski problem neusklađenosti važećeg Zakona o okupljanju građana sa odredbama Ustava iz 2006. godine".

Oni navode i sa je važeći Zakon o okupljanju građana, koji je donet 1992. godine u mnogo čemu je prevaziđen, a da su jedan od najozbiljnijih problema u njemu rokovi za žalbu u slučaju zabrane skupa, jer MUP ima pravo da skup zabrani najkasnije 12 sati pre njegovog održavanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP