Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA SUDU DOKAZIVALI ČIJA JE VERA I NADA

Gejevi kažnjeni zbog slogana „Ljubav, vera, nada“!

Autor: B. R. | 26.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Oko tri reči - ljubav, vera i nada, već godinama se vodi rat jer ih rado koriste političari, estradne zvezde, a predstavnici Gej strejt alijanse su nakon što su ih stavili na reklamne zastavice zbog njih završili na sudu.

Zaštitila žig na 10  godina: Jelena Popović

Zaštitila žig na 10 godina: Jelena Popović

Jedini vlasnik brenda „Ljubav, vera, nada“ je arhitekta Jelena Popović, inače dizajnerka nakita, koja je pravo na žig zaštitila 2008. na narednih 10 godina kod Zavoda za intelektualnu svojinu pod registarskim brojevima 60529, 60532, 60565.


Šta kaže zakon?

Po zakonu znak se štiti žigom pred Zavodom za intelektualnu svojinu i vlasnik brenda stiče pravo da obeležava robe i usluge, da ga koristi u poslovnom prometu ili reklamiranju. Druga lica ne smeju da ga koriste bez saglasnosti nosioca žiga. Pod znakom se podrazumevaju reči, slogani, slova, brojevi, slike, crteži, raspored boja, trodimenzionalni oblici, kao i muzičke fraze ispisane notnim pismom.

Jelena Popović, vlasnik i kreator marke nakita „Ljubav, vera, nada“ za “Alo!” kaže da se već godinama trudi da zaštiti svoj brend. Prema njenim rečima, iako sebe ne smatra homofobičnom osobom, zbog korišćenja „njenog slogana“ morala je da tuži Gej strejt alijansu.

- Pre nego što sam zaštitila brend, tražila sam mišljenje Srpske pravoslavne crkve, jer naša crkva proslavlja svete mučenice Veru, Nadu i Ljubav. Promenila sam redosled reči. Protiv LGBT populacije nemam ništa, i verovatno sam jedna od najmanje homofobičnih osoba u Beogradu. Neka oni štite svoja prava, ali ne tako što ugrožavaju prava drugih.
Verovatno su izabrali ovaj slogan da bi isprovocirali crkvu, a isprovocirali su mene, pa smo došli do suda - objašnjava Jelena, koja je imala spor i sa pevačicom Natašom Bekvalac oko istoimene pesme, ali su se dogovorile preko advokata, pa do suđenja nije došlo.

Kako saznajemo iz Zavoda za intelektualnu svojinu, osim proizvoda kao što je leskovački ajvar ili homoljski med, usluga i lokaliteta, formalno-pravno bi bilo moguće zaštiti oznakom geografskog porekla i značajne ličnosti, koje su proslavile zemlju uz njihovu saglasnost. Tako bi, na primer, ukoliko bi Novak Đoković pristao, on po zakonu, recimo, mogao da bude zaštićen „srpski proizvod“.

Ništa mu  nije jasno: Goran Miletić

Ništa mu nije jasno: Goran Miletić | Foto: Marko Metlaš

Miletić: Kako neko može biti vlasnik ljubavi ili cveta?


Predstavnik LGBT populacije Goran Miletić za naš list navodi da nije u redu da neko ima zaštićeno pravo nad generičkim rečima koje svi upotrebljavaju.
- Ispoštovali smo odluku suda, ne koristimo više isti slogan. Poziv na sud nije stigao, a za presudu smo saznali od Popovićeve nakon devet meseci od odluke suda, kada je postala izvršna, i nismo mogli da se žalimo. Takav je zakon, izgubili smo. I danas mi nije jasno kako neko može biti vlasnik ljubavi, vere ili recimo cveta. - jasan je Miletić.

Poslednji komentari
  • marta Vreme: 26.09.2014 11:43h

    Ove reci su reci svih ljudi koji teze da osmisle svoj zivot bez obzira na politicare i druge zajednice koje ove reci zloupotrebljavaju.

  • jana Vreme: 26.09.2014 12:13h

    Tako da Jelena Popovic ne moze nista ,posebno sto svoj BREND suprotstavlja ljudskim potrebama koje imaju suvereno pravo na ove reci.Zao nam je mnogo Jelena,gubite bitku pred ljudskom masovnoscu.videcete!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP