Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONAČNA ODLUKA O „PARADI PONOSA“ U SUBOTU UVEČE

Gejevi se uzdaju u Srbiju!

Autor: J. J. | 25.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Organizatori „Parade ponosa“ čvrsto veruju da će u nedelju slobodno šetati centrom Beograda dokazujući da se ova manifestacija ne tiče samo LGBT populacije, već svih ljudi. Iako će konačna odluka o održavanju biti doneta u subotu uveče, bezbednosne procene su za sada pozitivne i pokazuju da nema nekih većih aktivnosti ultradesničara.

konačna odluka o „paradi ponosa“ u subotu uveče

Konačna odluka o „Paradi ponosa“ u subotu uveče | Foto: Nenad Đorđević

Predsednik parlamentarnog odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović izjavljivao je prethodnih dana da su bezbednosni rizici mnogo manji nego proteklih godina i da će parada biti održana. Prema Stojanovićevim rečima, nadležne službe u sektoru bezbednosti će izneti svoje procene, koje će, po njegovom mišljenju, biti pozitivne.
I član organizacionog odbora „Parade ponosa“ Boban Stojanović čvrsto veruje da će do nje doći.


- Sve ide ka tome da se šetnja u nedelju održi. U poslednje vreme je kreirana određena pozitivna atmosfera i napravljeni su pomaci kako ovoga puta ne bi bila otkazana u poslednjem trenutku. Dobili smo uveravanja iz policije da su oni spremni, samo čekamo odluku Vlade. Ima još vremena da promene odluku, ali ozbiljno verujemo da ćemo u nedelju slobodno šetati. Međutim, odluka će, kao i prethodnih godina, biti doneta u poslednjem trenutku - kaže za naš list Stojanović.

Goran Miletić iz organizacionog odbora manifestacije potvrđuje da je sve spremno za nedelju i da je sada država na potezu, odnosno na ispitu.
- Od države isključivo zavisi da li će se parada održati. Ako želi da pokaže da je kapitulirala, onda će je zabraniti. Ako ima nameru da se ozbiljno pozabavi ovim problemom, učiniće sve da se parada održi - navodi Miletić.
Inače, planirano je da kolona krene u nedelju u 12 časova od zgrade Vlade i da prođe centrom Beograda do platoa ispred Skupštine grada. Nakon šetnje, planirano je da se na skupštinskom platou održi velika žurka. Organizatori navode da su dobili veliku podršku javnih ličnosti. Za sada su dolazak potvrdili ministri kulture Ivan Tasovac i sporta Vanja Udovićić, kao i ministarke bez portfelja Jadranka Joksimović i lokalne samouprave Kori Udovički. Na paradi će učestvovati i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport. Iz redova demokrata, na paradi će biti Borko Stefanović i Balša Božović. Dolazak su najavili i ambasadori Nemačke Hajnc Vilhem i SAD Majkl Kirbi.

Boban Stojanović i Goran Miletić

Boban Stojanović i Goran Miletić

Preteće poruke


Na fasadama pojedinih zgrada i pojedinim bilbordima na potezu od Slavije do strogog centra grada ispisane su poruke „Neću tatu i tatu“, „Stop pederima“, „Stop paradi“ i „Neće šetati 28. 9. 2014“. Grafiti nisu potpisani. Boban Stojanović navodi da ih to neće pokolebati.
- Mi ćemo, kao i ranijih godina, sve to prijaviti policiji i ostaviti nadležnima da se time bave. To nije ništa neuobičajeno i ne dešava se prvi put, a svakako nas neće pokolebati u nameri da u nedelju mirno prošetamo i pokažemo da je „Prajd“ važan za sve nas i da se ne tiče samo pripadnika LGBT populacije, već svih ljudi - kaže on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP