Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„ALO!“ OTKRIVA ZAŠTO JE NAČELNIK GŠ VS LJUBIŠA DIKOVIĆ KASNO INFORMISAN O KOBNOM LETU

General Janićijević se brčkao u bazenu!

Autor: S. V. | 07.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković je sa zakašnjem više od sat vremena obavešten da je helikopter poleteo iz Batajnice za Novi Pazar, zato što je general major Slavoljub Janićijević u to vreme bio na bazenu koji se nalazi u okviru Vojne akademije, otkriva „Alo!“ nove detalje o padu letelice u kojoj je stradalo sedam osoba. Naš izvor iz Vojske otkriva jedan od nekoliko propusta u lancu komandovanja i organizovanja tog petka.

General major Slavoljub Janićijević

General major Slavoljub Janićijević

- Janićijević, inače zamenik načelnika Združene operativne komande (ZOK) Vojske Srbije, te večeri je bio zadužen za vezu sa Dikovićem, ukoliko iskrsne neka vanredna situacija, kao što je taj let. A šta se zapravo desilo?! Prvo je ministar Bratislav Gašić 13. marta u 19.26 pozvao komandanta 204. Vazduhoplovne brigade Predraga Bandića i pitao ga da li može da postupi po zahtevu da se beba transportuje helikopterom, Bandić mu ubrzo javlja da ima magle, ali da let može da se realizuje.

Ćutanje u Vojsci

Juče smo poslali zvaničan zahtev Ministarstvu odbrane, ali i generalu Janićijeviću da nam odgovore zašto je Diković sa zakašnjenjem informisan o poletanju helikoptera, i gde se u to vreme nalazio zamenik načelnika ZOK-a. Međutim, do zaključenja ovog izdanja “Alo!” nismo dobili odgovore.

Nakon toga u 19.56 general Bandić zove Opretivni centar i obaveštava ih o letu. Prema proceduri, general major Slavoljub Janićijević morao je istog trenutka da informiše načelnika GŠ VS generala Ljubišu Dikovića. Međutim, Janićijević je u to vreme bio na bazenu koji se nalazi u okviru Vojne akademije, a prethodno nikoga nije ovlastio da može da ga zameni! On je tek kasnije pozvao Dikovića. Uostalom i sam načelnik GŠ VS je potvrdio da je on o letu upoznat tek u 21.12, tek kada je helikopter već bio u vazduhu, dakle posle sat i 16. minuta - priča sagovornik “Alo!”.

Vrhunac cele priče, kako objašnjava, jeste što je Janićijević, umesto da se ispita i njegova eventualna odgovornost u lancu komandovanja, odmah posle ove tragedije imenovan da ispita uzroke i posledice pada helikoptera, ali i događaja koji su prethodili tragediji.

- Janićijević je imenovan za člana Vojne komisije koju je formirao Generalštab kako bi se sve to ispitalo?! Da li je ova nesreća mogla da se spreči otkriće se u daljem postupku, ali upravo je Diković, s obzirom na funkciju, mogao da spreči, odobri ili promeni parametre leta.... Zato deo Vojske Srbije zahteva da se istraga proširi i na Janićijevića - kaže naš izvor.
Poslednji komentari
  • Hermes Vreme: 07.04.2015 17:50h

    Inače ne šaljem komentare na tekstove ove vrhunske novine ali sada stvarno moram. U kasnim večernjim satima ljudi obično nisu na poslu osim ako su dežurni. Mogli bismo reći i da je neko gledao TV ili ležao na kauču... Šta je u to vreme radio novinar S.V.? Ispijao pivo? Nije na Janićijeviću bilo da zove telefonima bilo koga. Za to postoje dežurni timovi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP