Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST U BEOGRADU

Glas protiv obavezne vakcinacije!

Autor: Beta | 10.05.2015 - 13:48:00h | Komentara: 3

Više desetina građana protestovalo je danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu protiv obavezne vakcinacije, koja je uvedena nedavno usvojenim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vakcine protest 06.04

Vakcine protest 06.04 | Foto: Tanjug/Rade Prelić

U isto vreme, tačno u podne, održali su se protestni skupovi u Novom Sadu, Nišu i Jagodini, i u još tri države - Bugarskoj, Hrvatskoj i Makedoniji.
Okupljeni građani u Beogradu, uglavnom roditelji sa malom decom, nosili su zastavice sa natpisima "Deca nisu vlasništvo države" i "Deca nisu procenat", kao i transparente "Za slobodu izbora" i "Stop represiji, stop ucenama".
"Došli smo ovde da podržimo slobodu izbora, ako živimo u demokratskoj zemlji, zašto nam se ukida prava da donosimo odluke o zdravlju svoje dece. Pravo na zdravstvenu zaštitu ne znači prisilu", rekla je jedna od prisutnih majki agenciji Beta.

Vakcinacija

Vakcinacija | Foto: Dušan Milenković

Protest je organizovalo udruženje građana "Građanska incijativa za neobaveznu vakcinaciju" koju čine i roditelji čija u deca imala ozbiljne zdravstvene probleme posle vakcinacije. Predstavnica udruženja Dragana Baša najavila da će predstavnici udruženja ostaviti sutra na pisarnici Skupštine Srbije dokumentaciju koja potvrđuje vezu između vakcine i bolesti ili poremećaja. "Dokumentacija je namenjena Odobru za zdravlje i porodicu, sakupljana je četiri godine i ima oko 5.000 stranica kliničkih i naučnih studija koje su rađene u svetu, a koje izvode zaključke o riziku i opasnostima od vakcinacije, kao i literaturu i iskustva roditelja dece koje su doživele neželjene reakcije", kazala je Baša za agenciju Beta.
Prema njenim rečima, sami proizvođači vakcina navodi neželjene reakcije u tehničkom uputstvu, od najčešćih do retkih, među kojima su dijabetes, multipleskleroza, pa i smrt. Naglasila je da se obavezna vakcinacija nije u skladu sa međunarodnom Poveljom o ljudskim pravima, Zakonom o zaštiti prava pacijenata, kao ni Ustavom Srbije koji naglašava da "niko ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju i kažnjavanju, niti medicinskim ili naučnim ogledima bez slobodnog datog pristanka. Mi se zalažemo za pravnu regulativu koja ne prisiljava i ne kažnjava roditelje, već da oni sami odlučuju hoće li vakcinisati dete, naravno pre toga neophodna je kompletna informacije koje su prednosti vakcinacije i koje su negativne strane, što je ovde od naših lekara ne možemo da dobijemo", ukazala je Dragana Baša.
Skupština Srbije usvojila je 17. aprila ove godine izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje da se dete može vakcinisati bez pristanka roditelja. Propisano je da imunizaciju obavlja doktor medicine, a roditelji koji odbiju vakcinaciju plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara.
Poslednji komentari
  • Verka Vreme: 10.05.2015 17:35h

    Zacas,bez diskusije i slusanja i druge strane usvojise zakon o obaveznoj vakcinaciji,a "Tijanin zakon " nikako da dodje na red. K ao u konc.logorima,smeju da truju i ne moraju da traze nasu decu. P.S. Nije nas bilo "nekoliko desetina" nego nekoliko stotina.

  • Miona Vreme: 10.05.2015 19:51h

    ako je to zastita od zaraznih bolesti zasto onfda ne pregledaju vodu na selima u cilju suzbijanja sirenja zaraza od neispravne vode

  • Bolest Vreme: 11.05.2015 14:55h

    @Verka A koja druga strana treba da se cuje? Domacice, besposlicari, sarlatani, umisljene majke koje su rodile dijete i misle da su dobile diplomu medicinskog fakulteta?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP