Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OEBS PRIKUPLJA GALSOVE NA KOSOVU

Glasački listići imaće
obeležje države Kosovo

Autor: Tanjug | 10.08.2013 - 13:45:00h | Komentara: 0

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka tvrdi da će glasački listići za lokalne izbore 3. novembra "sigurno imati obeležja države Kosovo" i da će OEBS prikupljati glasove birača na severu pokrajine, gde Komisija nema pristup.

Odbornici tajnim glasanjem smenili vlast

Ilustracija / Foto: Ivan Popović

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju će na izborima imati ulogu poštara tako što će fizički izvršiti neke od zadataka na izborima, rekla je Daka u intervjuu za radio Slobodna Evropa.

Ona je kazala kako će zbog nemogućnost da kosovska izborna komisija ima pristupa na severu, OEBS imati ulogu posrednika.

"Na severu gde mi fizički ne možemo da budemo biće OEBS. Taj mandat ima na osnovu sporazuma i dogovora koji je postignut u Briselu. OEBS će biti tamo gde CIK fizički neće moći da bude prisutan, u najvećem broju slučajeva će igrati ulogu poštara, kao i kad je u pitanju glasanja van Kosova", rekla je Daka.

Ona je rekla da će glasački listići biti izradjeni shodno zakonskim rešenjima koja su na snazi na Kosovu i da će na njima sigurno biti obeležja države Kosovo.
Daka kaže da je u Briselu postignut dogovor da se glasanje van Kosova obavi u skladu za Zakonom o opštim izborima Kosova, dok je uloga OEBS-a da prikupi glasove na jednom mestu i da ih preda u sedište CIK-a.

"Oni koji koji žive van zemlje imaće mogućnost da se prvo upišu u biračke spiskove za glasanje van Kosova. Oni će aplikacije za to popuniti i njih će na Kosovo doneti OEBS. Izvršiće se provera i oni koji ispunjavaju uslove će biti na spiskovima koje će zajedno sa glasačkim materijalom odneti OEBS", objasnila je ona.

Glasački materijal podrazumeva glasački listić i kovertu u kojoj se čuva listić koji se predaje OEBS-u, a posmatrači te organizacije CIK-u, dodala je ona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP