Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POZNATI ADVOKAT GORAN PETRONIJEVIĆ BIĆE POSMATRAČ REFERENDUMA NA KRIMU

Glasno ću reći ako nešto ne bude kako treba!

Autor: Milan Dudvarski | 16.03.2014 - 16:36:00h | Komentara: 1

Nekadašnji sudija, a sada poznati beogradski advokat Goran Petronijević dobio je nesvakidašnji poziv da bude posmatrač referenduma u Ukrajini na Krimu. On kaže da je to za njega velika čast i da mu je veoma drago što članovi Skupštine Autonomne Republike Krim imaju poverenja u njegovu stručnost i objektivnost.

Goran Petronijević

„Kad ja pratim izbore, nema ponavljanja“:  Petronijević | Foto: Masanori Jošida

 

„Krim želi da referendum bude legalan i do toga im je veoma stalo. Nisam osoba
koja će imati problem da kaže da nešto ne valja“, kaže za „Alo!“ Petronijević

- Zapravo, ja sam pozvan kao predstavnik organizacije Svesrpskog narodnog fronta, koji objedinjuje nekoliko udruženja. Verovatno je neko od ljudi sa kojima sam u kontaktu i u Rusiji i u Ukrajini saznao da sam od početka višestranačija u Srbiji bio i predsednik izborne komisije na Starom gradu, gde, moram da kažem, nijednom nije bilo ponavljanja izbora, pa čak ni čuvene 1996. godine - priča Petronijević.

On ističe da osim toga što je bio predsednik te komisije, za posao posmatrača ga sigurno kvalifikuje njegovo dugogodišnje sudijsko iskustvo, poznavanje prava, kao i jezika.

Rada raspustila
skupštinu Krima

Vrhovna Rada Ukrajine raspustila je juče Vrhovni sovjet Autonomne Republike Krim. Za to je glasalo 278 poslanika, a Aleksandar Turčinov, vršilac dužnosti šefa države i predsednik Rade, izjavio je da odluka stupa na snagu odmah. Skupština Krima raspisala je za danas održavanje referenduma o statusu te autonomne republike, na kom će građani odlučivati o prisajedinjenju Rusiji ili ostanku u sastavu Ukrajine sa obnovljenim ustavom iz 1992. godine.

- U Ukrajini se sada uveliko priča o Srbiji i potpuno nelegitimnom priznavanju Kosova kao neke države. Zato su oni pozvali, pored drugih organizacija i pojedinaca, i nas iz Srbije. Svakako da potez Krima treba posmatrati u svetlu da oni žele da referendum bude legalan i da im je do toga veoma stalo. Nisam osoba koja će imati problem da kaže da nešto ne valja ili da nije po zakonu ako to primetim. Mislim da će, ukoliko do toga i dođe, stanovnici Krima to veoma ceniti - navodi naš sagovornik.

Goran Petronijević kaže da se sad na primeru Krima i Ukrajine potpuno ogoljeno vide dvostruki aršini koje primenjuju Amerika i EU.

- Vidite, lako je da na slaboj Srbiji primenjujete te dvostruke aršine. Koliko god se mi upirali da dokažemo da nešto nije urađeno po međunarodnom pravu, oni nama kažu - grešite, to jeste pravo i Kosovo će biti nezavisno. A sada, kada se to isto dogodi sa drugom zemljom, Rusijom, oni kažu - čekajte, to nije po zakonu i pravu. Pa ne može da se krši pravo, a da se posle pozivate na njega. Zašto sada, recimo, Republika Srpska ne bi mogla da organizuje referendum - navodi on i podseća da je uvod u sve velike ratove bila kriza međunarodnog prava.

Petronijević se ipak nada da će ovog puta rat izostati i da će se sve rešiti mirnim putem ili sudski, samo da se kriza ne rešava ratom.

Od Šljivančanina do Karadžića
Goran Petronijević je u Hagu zastupao Veselina Šljivančanina, koji je oslobođen optužbi. Trenutno u Tribunalu zastupa Radovana Karadžića. U Srbiji je zastupao razne klijente, od estradnih umetnika, do osoba optuženih za najteža krivična dela.

Korzika nije Kosovo
Advokat Goran Petronijević kaže da je jedna njegova saradnica koja je na studijama u Parizu dobila seminarsku temu da opravda priznanje nezavisnosti Kosova u svetlu odluke Međunardnog suda.
- Ona je upitala profesorku da li bi ona pristala da piše o temi da je, recimo, opravdano ocepljenje Korzike od Francuske. Profesorka je rekla da to nije isto. Ali, naša devojka je profesorki rekla da bi trebalo ponovo da razmisli i uložila žalbu na dobijenu temu - rekao je Petronijević.

Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 16.03.2014 20:29h

    Koji poznati advokat, koji savesni kontrolor...? Pa ovaj profesionalno apsolutno pravno kompromitovani nekadašnji sudija poznat je po tome što je nekoliko kosovskih Albanaca osudio na kaznu od oko hiljadu godina zatvora! Uz to osvedočeni rusofil i okoreli nacionalista, takoreći šovinista (zato su ga i pozvali, ne zato što ima lepe oči, ili što je objektivan, ili nešto zna)! I sad će on da kaže da će "glasno reći ako nešto ne bude kako treba". Što reče draškoviću vuče: koza čuva kupus.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP