Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRENOVČANI SE VRAĆAJU U GRAD GDE IM JE UNIŠTENO SVE ŠTO SU CELOG ŽIVOTA STICALI

Glavica luka - sve što nam je ostalo

Autor: Enis Sadiku | 24.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Obrenovčanin Radomir Maričić (58) juče je, po starom običaju, s domaćom rakijom dočekao vojnike iz ABHO jedinice Vojske Srbije koji su ceo dan obilazili taj nedavno potopljeni grad radeći na dezinfekciji objekata.

Mirjana  Dimitrijević u razorenom  domu

Mirjana Dimitrijević u razorenom domu | Foto: Vesna Lalić

- Momci, vi dezinfikujete kuće nama, ajde da se i vi malo dezinfikujete ovom ljutom. Domaća je, valja se - ponudio je Radomir vojnike, koji su se od srca zahvalili, ali su rakiju odbili, jer su na službi. Radomir, vlasnik jedne trgovinske radnje, tvrdi da mu je poplava pričinila štetu od najmanje 52 miliona dinara, ali je, kako kaže, zahvalan bogu što su on i njegova porodica sačuvali živu glavu. Vratio se u grad i sad gleda da spase što se spasti može. Radomirov komšija nudi vojnike glavicama luka:
- Momci, ovo je sve što mi je ostalo - svedoči ovaj starina.


Borba protiv epidemije


Kapetan Aleksandar Matić, komandir voda za dekontaminaciju iz 246. bataljona ABHO, objašnjava da se na četiri punkta vrši dekontaminacija vozila koja napuštaju grad.
- To se radi zbog sprečavanja zaraze i moguće epidemije crevnih bolesti. Radi se sa natrijum-hipohloridom, koji služi za biološku dezinfekciju komunikacija, objekata, zemljišta i dekontaminaciju na mestima gde je bilo dosta uginulih životinja - rekao je on.

A pripadnici ABHO juče su u Obrenovcu imali pune ruke posla. Radomirova radnja samo je jedan od nekoliko hiljada objekata koje treba dezinfikovati. Istovremeno, dezinfikuju i svako vozilo koje ulazi ili izlazi iz grada...

Inače, bez maske je teško boraviti u Obrenovcu. Gradom se širi nesnosan smrad, što zbog životinjskih lešina, što zbog pokvarene hrane. Pored pripadnika ABHO, grad je pun i pripadnika vojne i civilne policije koji rade na suzbijanju kriminaliteta. Njihova pojava uliva poverenje žiteljima grada, i onima koji nisu želeli da se evakuišu i onima koji su se samo vratili da isprazne svoje radnje.

U ulici Miloša Obrenovića zatičemo Dragana (52) i Mirjanu (40) Dimitrijević kako pokušavaju da izbace poplavljene stvari iz kuće i radnje.

Izgubili sve,  ali duh nisu

Izgubili sve, ali duh nisu | Foto: Vesna Lalić


- Voda nam je sve uzela. To veče nikad zaboraviti neću. Oko tri sata gledao sam lokalnu televiziju, koja je prenosila kako se brani nasip u naselju Šljivici. Sat kasnije, ćerka je dobila poziv od drugarice da je to naselje potopljeno...
Izašli smo na ulicu i videli konja kako trči iz tog pravca. Zatim su naišli neki momci, koji su vikali: „Bežite, dolazi voda!”, a za njima je, kao u filmovima, nadirao veliki talas. S porodicom sam se popeo na sprat i gledao kako se voda penje... Sinovac, ova kuća je bila plavljena i 1932. godine, ali ne toliko kao sad. Voda je bila dublja od dva metra - svedoči Dimitrijević. Spasioci su ga zajedno s njegovom porodicom, kumovima, majkom, nepokretnom tetkom i četvoro komšija smestili u tri čamca.

Kineski trgovac skuplja  ostatke svoje robe u Obrenovcu

Kineski trgovac skuplja ostatke svoje robe u Obrenovcu | Foto: Vesna Lalić


- Sad da mi platiš 1.000 evra, ja u čamac ne bih ušao jer ne znam da plivam, ali tada nije bilo straha. Bila je borba za preživljavanje i hvala bogu, preživesmo - veli Dragan.
Desetak metara dalje zatičemo Radovana Božića (31), koji iz dve radnje izbacuje uništenu obuću.

- Totalno sam uništen, imam kredite i dugovanja, a niko mi nije rekao šta će biti. Obišla nas je policija i samo pitala da li nam je u radnju provaljeno i da li nešto nedostaje. Ne znam šta da radim. Jedino mi ostaje da suprugu dam na usvajanje, a ja i dete da se snađemo - u polušali reče Radovan i nastavi da pretura po uništenoj imovini.

Dragan  Dimitrijević

Dragan Dimitrijević | Foto: Vesna Lalić


Uz Žandarmeriju i Beogradsku policijsku brigadu, pripadnici Vojske Srbije angažovani su i na kontroli vozila koja ulaze ili napuštaju grad, kao i pronalaženju žrtava nesreće. Stariji vodnik Miroslav Lacković iz Bataljona vojne policije za specijalna dejstva „Kobre” rekao je da je saradnja Vojske sa policijom dobra. Organizovali su i zajedničke patrole po gradu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP